Ковани новац Стефана Твртка II Котроманића

Ковани новац српског краља Стефана Твртка II Котроманића, сина краља Твртка I. Стефан Твртко II је био краљ Срба Босне, Приморја и Хумске земље у периоду 1404-1408. и 1421-1443. године.

Како би држао што даље Турке од српских земаља, краљ Стефан Твртко II је покушавао трговином да поспеши приходе плаћајући им харач и потплаћујући их. Један од начина поспешивања прихода било је и ковања сопственог новца, што није било у интересу најмоћније трговачке силе Дубровника. Зато и није чудно што су се Дубровчани приликом сваке нове припреме издавања Твртковог новца протестовали код краља и покушавали свим силама да онемогуће пуштање у промет.

На аверсу овог динара налази се краљевска титула Котроманића и грб, а на реверсу лик Светог Григорија Ниског, заштитника српске државе Босне и Крсне Славе Котроманића.

Остаје непознато где се налазила Тврткова ковница новца. По свој прилици налазила се или на подручју централне Босне или на подручју некадашњих немањићких поседа у Хуму.

Сребрна руда за ковање стизала је из познатих рудника: Дусина, Остружница, Дежевица и Фојница. Они су били највећи опслужитељи ковнице сребреном рудом.

Престоница краља Стефана Твртка II био је тврди град Бобовац, док Сребреница, Зворник и Усора нису били под његовом управом, већ под управом деспота Ђурђа „Смедеревца“ Бранковића.

У време Твртка II постојали су напори да се Срби из Краљевине Босне и Срби из Деспотовине што више држе заједно. Радило се на томе да се Деспотовина уједини са Краљевином и да се тако створи једна снажна српска држава која би се јаче одупирала и Мађарима и Турцима, али то Турци никако нису могли да дозволе.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *