Makedonizacija Vardarskih Srba

Makedonizacija vardarskih Srba

Primer makedonizacije vardarskih Srba, najčešće ćete naći na lokalnim grobljima u Staroj Srbiji.

Na istom grobnom mestu, pod istom nadgrobnom pločom počivaju muž i žena.

Jedini problem je što je muž sahranjen kao Pravoslavni Srbin, čije ime Dragutin Veljanović je ispisano na srpskom jeziku i srpskom pismu, dok je u slučaju njegove supruge došlo do neznatnih promena.

Ona je preminula nakon Titovog osnivanja ”makedonske nacije” pa je odjednom postala Viktorija Veljanoska, umesto Viktorija Veljanović i njeno ime, kao i dopisani tekst, je ispisan na nekom drugom, stranom jeziku, kog je izmislio Blaže Koneski 3. maja 1945. godine.

Još jedan primer makedonizacije vardarskih Srba

Bivši Dušanovi Srbi u vardarskoj dolini, koji za sebe danas tvrde da su grčki antički ”Makedonci”, su jedini narod na svetu koji tačno može da pokaže kada je izmišljen njihov jezik.

Na prvom zasedanju Titovog ASNOM-a, 2. avgusta 1944. godine u manastiru Sveti Prohor Pčinjski kod Vranja, doneto je rešenje o uvođenju (još nepostojećeg) makedonskog jezika kao službenog jezika u Titovu republiku Makedoniju, nekadašnju južnu ili Staru Srbiju. Komisija za jezik i pravopis ASNOM-a je izradila Rezoluciju o makedonskom jeziku 3. maja 1945, a ta Rezolucija je usvojena 5. maja 1945. godine. Upravo tada i počinje makedonizacija vardarskih Srba.

Znamo i ime izumitelja makedonskog jezika. To je bio Blaže Koneski (rođen kao Srbin Blagoje Ljamević, sestrić čuvenog srpskog četničkog vojvode Gligora Sokolovića). On je bio najzaslužniji za kodifikaciju makedonskog književnog jezika zato što je napisao prvu ”Gramatiku makedonskog književnog jezika“, ”Rečnik makedonskog književnog jezika“, kao i ”Pravopis makedonskog književnog jezika“, koji je izašao 7. juna 1945. godine.

Na tom jeziku, kog je izmislio jedan Srbin 1945. godine, danas pišu i govore Makedonci i na tom jeziku je prepravljan i dorađivan ovaj spomenik.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *