Македонизација Вардарских Срба

Македонизација вардарских Срба

Пример македонизације вардарских Срба, најчешће ћете наћи на локалним гробљима у Старој Србији.

На истом гробном месту, под истом надгробном плочом почивају муж и жена.

Једини проблем је што је муж сахрањен као Православни Србин, чије име Драгутин Вељановић је исписано на српском језику и српском писму, док је у случају његове супруге дошло до незнатних промена.

Она је преминула након Титовог оснивања ”македонске нације” па је одједном постала Викторија Вељаноска, уместо Викторија Вељановић и њено име, као и дописани текст, је исписан на неком другом, страном језику, ког је измислио Блаже Конески 3. маја 1945. године.

Још један пример македонизације вардарских Срба

Бивши Душанови Срби у вардарској долини, који за себе данас тврде да су грчки антички ”Македонци”, су једини народ на свету који тачно може да покаже када је измишљен њихов језик.

На првом заседању Титовог АСНОМ-а, 2. августа 1944. године у манастиру Свети Прохор Пчињски код Врања, донето је решење о увођењу (још непостојећег) македонског језика као службеног језика у Титову републику Македонију, некадашњу јужну или Стару Србију. Комисија за језик и правопис АСНОМ-а је израдила Резолуцију о македонском језику 3. маја 1945, а та Резолуција је усвојена 5. маја 1945. године. Управо тада и почиње македонизација вардарских Срба.

Знамо и име изумитеља македонског језика. То је био Блаже Конески (рођен као Србин Благоје Љамевић, сестрић чувеног српског четничког војводе Глигора Соколовића). Он је био најзаслужнији за кодификацију македонског књижевног језика зато што је написао прву ”Граматику македонског књижевног језика“, ”Речник македонског књижевног језика“, као и ”Правопис македонског књижевног језика“, који је изашао 7. јуна 1945. године.

На том језику, ког је измислио један Србин 1945. године, данас пишу и говоре Македонци и на том језику је преправљан и дорађиван овај споменик.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *