Pukovnik Slobodan Perić

Pukovnik Slobodan Perić, junak našeg neba i odbrane od NATO agresije 1999. godine, rodio se 15. januara 1961. godine.

Nakon školovanja postao je pilot Ratnog vazduhoplovstva sa bazom na aerodromu Batajnica.

Jedan je od junaka-pilota koji nije rekao NEĆU! Poleteo je sa neispravnim vazduhoplovom u nemoguću borbu protiv desetina NATO aviona sa najmodernijom tehnikom.

Kada je počela NATO agresija na našu zemlju, dana 26. marta 1999. godine, ovaj hrabri Rađevac, dobrovoljno se javio da poleti na borbeni zadatak kako bi se suprotstavio NATO avionima koji su bombardovali Srbiju. 

Posle dvanaest minuta vazdušne borbe i manevara u reonu Podrinja, Perićev MiG-29 je pogođen dok se on katapultirao, a zatim i sleteo na teritoriju Republike Srpske

Ne znajući da li se spustio na teritoriju pod kontrolom vlade Republike Srpske ili Muslimansko-hrvatske federacije, pokušao je da se krije dok ne uspe da se probije do Drine i pređe na teritoriju SRJ. 

Međutim, srpski narod koji ga je pronašao (u prvi mah mislivši da su uhvatili NATO pilota) krio ga je od specijalnih snaga NATO koji su iz Tuzle pokušavali da lociraju Perića i prerušenog ga prebacili preko Drine.

Preživeo je pad sa visine od 7.000 metara. Tog istog dana, nekoliko kilometara dalje, na istom borbenom zadatku poginuo je njegov prijatelj i kolega major Zoran Radosavljević

Po penzionisanju 2004. godine posvetio se proizvodnji rakije na svom rodnom imanju u Zavlaci kod Krupnja, a bio je i vlasnik autoperionice.

Takođe je bio poznat i kao jedan od najboljih proizvođača srpske rakije. U znak sećanja na karijeru pilota, najboljoj rakiji iz svog programa dao je ime ”stari vitez“.

Poginuo je 29. maja 2010. godine u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na putu Osečina-Gornje Crniljevo, kada je džip „Fiat kampanjola“ kojim je upravljao prijatelj Slobodana Perića sleteo sa puta, udario u bedem i prevrnuo se.

Pilot pukovnik Slobodan Perić bio je nosilac ordena za hrabrost i zlatne letačke značke. Zlatnom letačkom značkom odlikovao ga je komandant RV i PVO Vojske Jugoslavije general-pukovnik Spasoje Smiljanić po završetku rata, a ordenom za hrabrost odlikovao ga je predsednik Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević 10. juna 1999. godine.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *