Kako je kralj Petar ličnim primerom prelomio Kolubarsku bitku

Kolubarska ili Suvoborska bitka, vođena od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine je najznačajnija, najzahtevnija i najmasovnija bitka između Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. I najčešće danas jedino što znamo o njoj jeste da je genijalnost vojvode Živojina Mišića i uspešna protivofanziva, koju je on osmislio, donelo prevagu u toj odsudnoj bici. Nažalost široj javnosti je manje poznato da je i kralj Petar I Krađorđević ličnim primerom podigao moral srpskoj vojsci u prelomnim trenucima Kolubarske bitke. 

Uz svu genijalnost najvećeg srpskog vojnika vojvode Mišića, postoji jedan događaj o kome se danas ništa ne zna, a koji je po pisanju francuskih novinara i svedočanstvima srpskih vojnika, možda bio i presudni za pobedu srpske vojske.

Nakon strahovitog napada austrougarske vojske novembra 1914. godine, sa više od 200.000 vojnika, praćenih strašnom artiljerijskom podrškom, naša vojska se u rasulu povlači i zauzima položaje na desnoj obali Kolubare prema Ljigu. Situacija je bila više nego katastrofalna jer se uz hladno vreme sa vojskom povlačio i narod.

U tim trenucima, austrugarski avioni počinju da bacaju letke kako je kralj Petar sa sinovima pobegao iz zemlje, pozivajući našu vojsku na predaju.

Iako nije bio vrhovni komandant vojske, jer je prethodno 24. juna 1914. godine preneo kraljevska ovlašćenja na svog sina regenta Aleksandra, i uprkos činjenici da je bio povređen i da je od bolova u desnoj nozi jedva mogao da se kreće, kralj Petar, kao stari i iskusni vojnik, izvrstan strelac, srpski ustanik u Bosni i Hercegovini i francuski legionar, samoinicijativno uzima pušku i izlazi na prvu liniju fronta.

Francuski pisac i novinar Anri Barbi ostavlja pisano svedočanstvo o tom događaju i piše kako je kralj Petar, pošto je dobio informaciju o lecima koje su austrougari rasturali, uzima belog konja, pušku o rame i odlazi da obiđe prve linije fronta na desnoj obali Kolubare, gde se vode najžešće borbe.

Svi savetnici i vrhovna komanda savetuju kralju Petru da ne ide na front, jer je njegovo zdravlje bilo jako loše, jedva se kretao i kako ta slika može negativno da utiče na vojnike. Međutim, kralj Petar je rastao sa pričama o svom slavnom dedi voždu Karađorđu i znao je da se Karađorđe svuda sa svojom vojskom kretao peške, uzimao kuburu i pušku i bio po šančevima sa običnim vojnikom. 

Kao vojnički tip i vojnik čitavog života, kralj Petar nije slušao nikoga, odjahao je na prve linije fronta da ga svi vide, ulazi u rov i zauzima mesto između običnih vojnika, skida pušku sa ramena, nišani, puca i brani svoju zemlju.

Možete da zamislite kako se osećao obični srpski vojnik kada je video svog ostarelog kralja u blatnjavom i zaleđenom rovu kako se rame uz rame bori sa njim?

Kralj Petar je izvrsno baratao svim puškama koje su postojale u to vreme, a bio je i izuzetan strelac, jer je bio član mnogih streljačkih klubova u Ženevi i učestvovao u streljačkim takmičenjima, pre nego što se 1903. godine vratio u Srbiju.

Kako je stigao u rov i počeo da puca, srpski vojnici su počeli da govore jedan drugom i šire poruku „kralj je u rovu, kralj Petar je sa nama u rovu“. Ubrzo je čitav front saznao da je stari kralj u rovu sa srpskim vojnikom i da se bori da odbrani našu Kraljevinu.

Ovaj događaj, uz strategijsku genijalnost vojvode Mišića, 60.000 novopristiglih francuskih granata za srpske topove, kao i ulazak mlade srpske inteligencije iz Đačkog bataljona 1300 kaplara u borbu, odnosi prevagu u srpskoj protivofanzivi tokom Kolubarske bitke.

Sramota je što ne znamo kako je naš kralj, po rečima njegovog sina Đorđa Karađorđevića koji je otišao da ga pronađe u rovu, „među gegulama, spustio matori glavu, uzeo pušku i hoće da pogine kao knez Lazar„.

Eto, kad se pitate kako je običan srpski vojnik mogao da se bori i pobedi toliko jačeg neprijatelja i zašto je bio spreman tako da gine, ide peške preko albanskih vrleti u sred zime, imajte u vidu i kakvi su bili oni koji su tada naš narod, našu državu i Crkvu vodili.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *