Hram Hristovog Preobraženja u Goroviču kod Topole

Jedno od najvažnijih mesta u istoriji srpskog naroda je ovaj hram Hristovog Preobraženja u Goroviču kod Topole, u srcu Šumadije. Na žalost, nalazi se još uvek u ruiniranom stanju i ne znamo zašto se kao narod ne pokrenemo i ne obnovimo ovu svetinju.

Ovaj hram je zadužbina despota Moravske Srbije Stefana Lazarevića (1389-1427). 

U ovom hramu je kršten, venčao se i pred sam početak bune 1804. godine, sa srpskim ustanicima, pričešćen je vožd Karađorđe Petrović.

Unutrašnjost hrama

Radi se o jednom od najvećih hramova na području Šumadije. Godine 1396. godine pred Nikopoljsku bitku na blizu mesta gde se danas nalazi ova bogomolja zanoćio je despot Stefan sa srpskom vojskom. Po predanju dok je spavao, držao je koplje u ruci i zabacio ga preko glave. Ono se zabolo na mesto u jednoj lepoj dolini. Obećao je da će, ako preživi bitku, baš na mestu gde se koplje zabolo da podigne crkvu pokajnicu, u znak zahvalnosti i kajanja. Tako je i bilo. 

Crkva Hristovog Preobraženja u Goroviču kroz istoriju nije rušena (što je jedinstven slučaj), pa su graditeljski radovi originalni. U 18. veku nekoliko puta je obnavljana, a konačno je napuštena 1860. godine. Još 1905. godine meštani Goroviča, kao i meštani okolnih sela pokušali su da obnove hram, ali su ih potonji ratovi u tome omeli. 

Posle Prvog svetskog rata, 1924. godine, obnovu je pokrenuo lokalni prota, kralj Aleksandar je preuzeo na sebe da se obnovi hram, izdvojena su sredstva i arhitekta je otpočeo sa pravljenjem projekta obnove, međutim, atentat na kralja Aleksandra 1934. godine zaustavio je planirani posao. 

Tek 1970. godine, meštani pokušavaju ponovo da se pokrene obnova i tako sve do 2006. godine. U međuvremenu je oko hrama niklo i lokalno groblje, a Crkva i dalje propada.

Zapratite nas i na na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *