Храм Христовог Преображења у Горовичу код Тополе

Једно од најважнијих места у историји српског народа је овај храм Христовог Преображења у Горовичу код Тополе, у срцу Шумадије. На жалост, налази се још увек у руинираном стању и не знамо зашто се као народ не покренемо и не обновимо ову светињу.

Овај храм је задужбина деспота Моравске Србије Стефана Лазаревића (1389-1427). 

У овом храму је крштен, венчао се и пред сам почетак буне 1804. године, са српским устаницима, причешћен је вожд Карађорђе Петровић.

Унутрашњост храма

Ради се о једном од највећих храмова на подручју Шумадије. Године 1396. године пред Никопољску битку на близу места где се данас налази ова богомоља заноћио је деспот Стефан са српском војском. По предању док је спавао, држао је копље у руци и забацио га преко главе. Оно се заболо на место у једној лепој долини. Обећао је да ће, ако преживи битку, баш на месту где се копље заболо да подигне цркву покајницу, у знак захвалности и кајања. Тако је и било. 

Црква Христовог Преображења у Горовичу кроз историју није рушена (што је јединствен случај), па су градитељски радови оригинални. У 18. веку неколико пута је обнављана, а коначно је напуштена 1860. године. Још 1905. године мештани Горовича, као и мештани околних села покушали су да обнове храм, али су их потоњи ратови у томе омели. 

После Првог светског рата, 1924. године, обнову је покренуо локални прота, краљ Александар је преузео на себе да се обнови храм, издвојена су средства и архитекта је отпочео са прављењем пројекта обнове, међутим, атентат на краља Александра 1934. године зауставио је планирани посао. 

Тек 1970. године, мештани покушавају поново да се покрене обнова и тако све до 2006. године. У међувремену је око храма никло и локално гробље, а Црква и даље пропада.

Запратите нас и на на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *