Streljanje mitropolita Joanikija Lipovca

Partizani sprovode na streljanje u Aranđelovcu sveštenomučenika mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Lipovca (1890-1945). Mesto gde je sahranjen je i danas ostalo nepoznato.

Prema jednoj verziji, Narodni heroj Peko Dapčević je bio lični naredbodavac da se mitropolit Joanikije Lipovac strelja, a potonji Titov ambasador Vladimir Rolović je izvršio naređenje, dok je Vasilije “Cile” Kovačević bio neposredni egzekutor. Po drugoj verziji, ubio ga je lično Peko Dapčević. 

Iako su Srbi dali najviše boraca Titovom partizanskom pokretu, iako su prošli kroz genocid i najstroži režim nemačke okupacije u Evropi (streljanje 100 srpskih civila za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za jednog reanjenog Nemca), Titova vojska se, po ulasku sovjetske Crvene armije u Beograd, prema Srbima ponašala kao okupatorska, ako ne i gore.

Partizani su ubili skoro dve stotine sveštenika na teritoriji današnje Crne Gore na najbrutalniji način. Ostalo ih je samo petnaest, uključujući i tri monaha. 

Jedino su strani okupatori Turci, Bugari, Austrougari, arbanaški bašibozuk, ustaše itd. ubijali naše episkope, sveštenike i monahe. Isto to su činili i Titovi komunisti i gore od svih okupatora. I zato nam je danas ovako kako nam je, pošto su na vlasti njihova deca i unuci. 

Ova slika je skoro izašla, čitavih 75 godina nakon ovih događaja i ovo je prvi put u našoj javnosti da se Titovi komunisti-partizani predstavljaju u svom pravom svetlu. 

Sveti mitropolite Joanikije moli Boga za tvoj grešni srpski rod. Amin.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *