Srbija u 9. veku

Ovo je država Srbija u 9. veku. Ova mapa pokazuje i njenu pokrajinsku strukturu sa pokrajinama Raškom, Bosnom, Paganijom, Zahumljem, Travunijom i Dukljom.

Obaveštajni spis romejskog cara Konstantina VII Porfirogenita „O upravljanju državom“ („De administrando imperio“ ili pravi naslov „Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν“) iz 10. veka, ovako piše o Srbiji i oblastima koje Srbi naseljavaju. 

”U pokrštenoj Srbiji su naseljeni gradovi Destinik (Dostinika), Černavusk, Međurečje, Dresneik, Lesnik, Salines (Soli tj. Tuzla), i u oblasti Bosne Kotor i Desnik.”

Za Zahumlje spis kaže sledeće:

”Oni koji sada tamo žive u Zahumlju, Srbi su iz vremena onog arhonta koji je tražio zaštitu od cara Iraklija. Oni su nazvani Zahumljani po planini koja se zove Hum i zaista u jeziku Slovena Zahumljani znači oni iza brda, jer se na ovom području nalazi veliko brdo sa dva grada na njegovom vrhu, Bona i Hum, a iza tog brda teče reka nazvana Bona, što znači Dobra… U zemlji Zahumljana naseljeni gradovi su Ston, Mokriskik, Josli (Ošlje), Galumainik, Dobroskik (Dabar).

O Travuniji i onima koji žive u toj srpskoj oblasti, navodi se sledeće:

”Zemlja Travunjana i Konavljana je jedna. Stanovnici su potomci nekrštenih Srba, iz vremena onog arhonta (kneza) koji se odselio iz nekrštene Srbije i zatražio zaštitu cara Iraklija, sve do vremena Vlastimira , srpskog arhonta…Travunija na jeziku Slovena znači utvrđeno mesto, i to zato što u zemlji ima mnogo utvrđenja. Ovoj zemlji Travuniji podređena je druga zemlja nazvana Konavlje. Konavlje na jeziku Slovena znači teretna kola, zbog toga što je zemlja ravna pa oni sve svoje poslove obavljaju upotrebljavajući kola. Na području Travunije i Konavlja nalaze se naseljena mesta Travunija (Trebinje), Ormos (Vrm na Trebišnjici), Risan, Lukavec, Zatleblje (Zetliv).

O Duklji:

”Zemlju Duklju ranije su posedovali Rimljani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima…Ali i ovu zemlju su Avari podjarmili i opustošili pa je ponovno naseljena u vreme cara Iraklija, baš kao što su bile i Hrvatska i Srbija i zemlja Zahumlje i Travunija i zemlja Konavlje. Duklja je dobila svoje ime od grada u toj zemlji koji je osnovao car Dioklecijan, ali je sada to opusteli grad, premda se i sada naziva Dokleja (Duklja). U zemlji Duklji nalaze se veliki naseljeni gradovi i to Gradac, Novigrad, Lontodokla.”

A o Paganiji u spisu se navodi sledeće:

”Isti Pagani vode poreklo od nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu cara Iraklija. Ova je zemlja (Srbija) takođe bila podjarmljena od Avara i opustošena, a ponovno naseljena u vreme cara Iraklija. Nazvani su Pagani zato što nisu prihvatili krštenje u vreme kad su svi Srbi primili krštenje. Naziv pagani na jeziku Slovena znači nekršteni ali na jeziku Romeja njihova zemlja se zove Arenta (Neretva) pa se i oni nazivaju Arentani (Neretvljani) sa strane istih Romeja. U Paganiji su naseljeni gradovi Mokro, Verulja (Vrulja), Ostrok i Slavinec (Gradac). Uz to oni poseduju i ova ostrva: veliko ostrvo Korčula, na kom postoji i grad, drugo veliko ostrvo Mljet, koje spominje sveti Luka u Delima Apostolskim, pod imenom Melita, na kome je zmija ugrizla Svetog Pavla za prst, a koju je on bacio u vatru, drugo veliko ostrvo Hvar, drugo veliko ostrvo Brač. Tu postoje i druga ostrva koji nisu pod vlašću istih Pagana: ostrvo Hoara (?Sušac?), ostrvo Vis, ostrvo Lastovo.”

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *