Пробијање „Коридора живота“

Пробијање ”коридора живота“ је кодни назив за операцију војске Републике Српске када су јединице Првог крајишког и Источнобосанског корпуса потпомогнуте снагама специјалне полиције РСК, кренуле у одсудну битку за успостављање везе са матицом Србијом и окончање изолације Босанске Крајине од остатка Републике Српске.

Пробијање ”коридора живота“ кроз Посавину била је битка над биткама, којом је, после четрдесет дана прекида, успостављен континуитет територије Републике Српске и спајање Србије и Републике Српске са Републиком Српском Крајином.

Овој бици претходила је и смрт дванаест бањалучких беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер су регуларне хрватске снаге претходно заузеле Дервенту и Модричу пресекавши српску територију на подручју Посавине на два дела. 

У питању је била и најмасовнија војна операција у том рату у којој је учествовало чак 55.000 српских војника под заповедништвом генерала ВРС Момира Талића, док су у операцији учествовале и елитне јединице МУП-а Српске Крајине под командом Милана Мартића. 

На супротној страни налазило се око 25.000 хрватских војника на челу са пуковником Винком Штефанеком и генералом Петром Стипетићем, уз учешће и муслиманских снага тзв. Армије БиХ.

Операција пробоја коридора ударила је темељ Републици Српској!

НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ВОЈНИЦИМА И ОФИЦИРИМА ВРС И СВИМА КОЈИ СУ СПРЕЧИЛИ ТРЕЋИ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА У СУТОН ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА!

На фотографији Вељко Миланковић и његови Вукови с Вучјака!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *