Др Миодраг Лазић

Јунак одбрамбено-отаџбинског рата др Миодраг Лазић (1955 – 1920), ратни хирург, добровољац, борац који је увек био на првој линији одбране остварујући своју племениту и хуману мисију.

Овај изузетан хирург се уписао златним словима у историју српског народа и медицине, а о његовим многобројним племенитим делима сведочиће на хиљаде људи које је својим пожртвовањем, често и у немогућим условима спасавао.

На позив народа Српске Крајине, у јулу 1991. године одлази, као хирург добровољац и ради у ратним болницама у Двору на Уни, у Глини и Костајници. Са борцима учествује у пробоју Коридора

Као добровољац, у септембру 1992. године одлази на Пале, у болницу „Коран”. После месец дана, као шеф хируршке екипе, одлази на Илиџу и ради у ратној болници „Жица” у Блажују.

Као једини хирург за трбух и грудни кош ради скоро две године на простору најширег ратишта Републике Српске. Са неколико хирурга, лекара опште праксе и средњег медицинског особља, пример је херојства „људи у белом”. 

Доктор јунак за кога се међу борцима причало да својим рукама мртве може да „оживи”. Сећања из рата записује у свом аутобиографском делу „Дневник ратног хирурга (Книн 1991 – Српско Сарајево 1995)” које објављује након рата. 

О др Лазићу снимљен је документарни филм „Дневник ратног хирурга”, аутора Синише Грабежа у продукцији Телевизије Републике Српске. За његов рад у Републици Српској, његова светост патријарх Павле га одликује Орденом светог Саве. Носилац је и низа других признања. 

Фебруара 1996. године одлази из Српског Сарајева, кући, у Ниш. Како сам каже: „Одлазим са тугом и сетом. Поносан сам што сам се борио и делио добро и зло са херојским народом Српског Сарајева. Тужан сам и сломљен због њихове трагедије”.

Др Миодраг Лазић се истакао и током НАТО бомбардовања Србије и Ниша 1999. а био је и на Косову, тамо где се увек показивало ко је ”вјера, а ко неврјера”.

Др Лазић се упокојио 14. априла 2020. године од последица вируса COVID-19 и то на начин на који је и живео, у првим линијама фронта борбе за живот. Баш у тим првим линијама, као врхунски лекар, дао је свој племенити живот.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *