Deževski sporazum

Deževski sporazum je dogovor po kojem je Milutin preuzeo srpski presto 1282. godine. Sporazum je sklopljen u Deževu, mestu u raškoj župi gde se nalazio jedan od dvoraca Nemanjića.

Kad je kralj Dragutin 1282. godine kod obližnjeg grada Jeleča pao s konja i slomio nogu, povukao se s vlasti i predao presto u Deževu mlađem bratu Milutinu. 

Razlog povlačenja sa vlasti kralja Dragutina je više nego očigledan. Naime, od srpskog vladara se u srednjem veku očekivalo da bude fizički dobro spreman, da jaše na konju i predvodi vojsku u bojevima i da na konju stalno obilazi zemlju i svoje zadužbine i graditeljske projekte. Ovakva povreda i fizička nespremnost vrlo lako bi se proizvodila u razlog za sazivanje sabora i imenovanje novog vladara. 

Arhiepiskop Danilo kazuje da je nesreća izazvala „veliku zabunu“ u zemlji i strah od napada „susednih careva“, te je verovatno kralj pod pritiskom događaja, na državnom saboru, odlučio da se povuče i preda bratu znake vladarskog dostojanstva, „svite mnogocenske carske, konja svoga i oružje koje sam nosaše.“

Prema sporazumu Milutin je trebalo da vlada doživotno, s tim da posle njegove smrti presto zauzme jedan od Dragutinovih sinova.

Dragutin je zadržao deo srpskih zemalja oko Rudnika, Arilja i donjeg Lima.

Deževski sporazum se nije održao i docnije je bio uzrok dužeg sukoba između braće, s teškim posledicama po Srbiju.

Autor slike Goran Gorski

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *