Дежевски споразум

Дежевски споразум је договор по којем је Милутин преузео српски престо 1282. године. Споразум је склопљен у Дежеву, месту у рашкој жупи где се налазио један од двораца Немањића.

Кад је краљ Драгутин 1282. године код оближњег града Јелеча пао с коња и сломио ногу, повукао се с власти и предао престо у Дежеву млађем брату Милутину. 

Разлог повлачења са власти краља Драгутина је више него очигледан. Наиме, од српског владара се у средњем веку очекивало да буде физички добро спреман, да јаше на коњу и предводи војску у бојевима и да на коњу стално обилази земљу и своје задужбине и градитељске пројекте. Оваква повреда и физичка неспремност врло лако би се производила у разлог за сазивање сабора и именовање новог владара. 

Архиепископ Данило казује да је несрећа изазвала „велику забуну“ у земљи и страх од напада „суседних царева“, те је вероватно краљ под притиском догађаја, на државном сабору, одлучио да се повуче и преда брату знаке владарског достојанства, „свите многоценске царске, коња свога и оружје које сам носаше.“

Према споразуму Милутин је требало да влада доживотно, с тим да после његове смрти престо заузме један од Драгутинових синова.

Драгутин је задржао део српских земаља око Рудника, Ариља и доњег Лима.

Дежевски споразум се није одржао и доцније је био узрок дужег сукоба између браће, с тешким последицама по Србију.

Аутор слике Горан Горски

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *