Истина о нашим светим прецима и богумилима

Једна од најтежих лажи које се шире о Србима и српској историји је свакако она о богумилима и насиљу над њима.

Ширење лажи и заблуда о богумилима подразумева најчешће наратив у којима су богумили приказани као борци за социјалну једнакост, а српски Велики жупан Стефан Немања и српска држава као масовне убице богумила, иако их у Србији није могло бити у значајнијем броју. 

У ширењу лажи о богумилима данашњи коментатори (који по правилу нису историчари) служе се већ познатом антисрпском реториком из 90-тих година. У складу са тиме, приказује се некаква измишљена геноцидност српског народа која почиње још у средњем веку на челу са једним српским светитељом Симеоном Мироточивим. То највише заступају муслимански медији у БиХ, Црној Гори и Србији, а богумиле вежу највише за простор српске средњовековне државе Босне и као тобожње претке данашњих муслимана Бошњака.

Шта је заправо истина о богумилима?

Истина је да је средњовековна Србија била верски најтолерантија држава у средњем веку. У свим историјским изворима везаним за српски средњи век (уз све мане које носи феудализам тог доба), нигде нећете пронаћи податак да је неко у Србији изгубио главу због свог верског уверења и то у време када у западној Европи почиње да се рађа верска фанатичност крсташких ратова, као и најжешћи режим римокатоличке инквизиције која је мучила и спаљивала људе. Тога у Србији и у Православљу нема, нити га је икада било!

Услед огромне експанзије Православља у све поре српског народа, нарочито ступањем на сцену светородне династије Немањића, наши владари и наш народ су се толико уподобили нормама и обичајима православног хришћанског морала да је то довело до тога да је Србија постала најтолерантније и најслободније друштво средњег века. То се све дешавало у време који многи називају ”мрачним” средњим веком током кога су Европи спаљиване вештице и убијани људи због другачијих уверења.

Наиме када је богумилска јерес из Цариграда тј. преко Бугарске стигла у Србију у 12. веку (проповедајући устанак против Ромесјког царства, одбацивање Цркве и било какве друштвене хијерархије), српски Велики жупан Стефан Немања (1166-1196) је био принуђен да заштити своју државу и црквени поредак од таквог погубног утицаја, који је постао нарочито популаран међу словенским народима. 

Међутим, у свим изворима и страним и домаћим нигде нећете наћи податак да је неко од богумила изгубио главу у Србији због свог учења. 

Шта је Стефан Немања урадио са богумилима? 

Једноставно скупио је њихове вође и свима им је дао избор да се или врате на Православље и одрекну својих погрешних учења, или да они који то нису хтели, слободно напусте државу Србију. 

Нико од богумила није страдао у Србији. Најстрашнија казна која је над богумилима извршена била је телесне природе и извршена је тако што су појединим њиховим епископима осмуђене (тј. спаљене) браде—што је у средњем веку представљало велику срамоту или је главном епископу урезан језик. То се чинило са онима који нису хтели да се одрекну те јереси или да иду из Србије. У исто време, у свим другим земљама богумили су немилосрдно убијани.

Римокатоличка црква је такође имала своје слободно присуство и деловање у Србији, почев од Барске надбискупије из 11. века и Дубровчана, до одредби у Душановом законику које су гарантовале Римокатолицима који се затекну у Србији пуну верску слободу. Једино им је било забрањено ширење римокатоличке вере међу Православним Србима и прозелитизам. За то време је рецимо на територији Дубровачке републике истребљено Православље, док су у Угарској или Млетачкој републици, Православни Срби били изложени страшном притиску и насиљу да промене веру, који никада нису престајали. 

Такође у то време у западној Европи почиње једна крвава историја насилног наметања римокатолицизма и рађања протестантизма. 

Рецимо у Француској су Катари или Албижани сви побијени у 13. веку или витешки ред Темплара је потпуно истребљен по налогу папе, док опет у средњовековној Србији тога никада није било ни у назнакама.

Зауставимо ширења лажи о нашим светим прецима!

Аутор слике Милица Ајдуковић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *