Čudesna ikona Svetog Nikole

Na fotografiji se nalazi ikona Svetog Nikole koja je provela više od 500 godina u moru i koja se danas čuva u jednom svetogorskom manastiru.

Na istočnoj obali Svete gore, na steni koja se izdiže iznad mora nalazi se neobičan manastir Stavronikita. Ujedno, ovo je i najmanji svetogorski manastir koga je pre deset vekova podigao monah Nikita (Stavronikita ili Nikita od krsta).

Zdanje je preživelo burne vekove, obeležene pustošenjima i požarima. Ipak, temeljno je obnovljeno sredinom 16. veka zahvaljujući tadašnjem carigradskom patrijarhu. 

Baš prilikom njegove posete ribari su bacili u more mreže pa ih po običaju raširili. Umesto uobičajenog ulova, tog dana su izvadili ikonu arhijereja Hristovog Nikolaja, načinjenu u mozaiku koja je u morskim dubinama ležala preko 500 godina. Prema predanju, ova ikona je bila bačena u more od strane ikonoboraca. Dugi niz vekova ova ikona nalazila se u moru ostavši sasvim cela.

Na svetiteljevo lice bila je duboko prirasla velika sedefasta školjka koju su pokušali da otklone sa ikone, ali se tada na svetiteljevom licu pojavila krv. Pored veštih pokušaja, školjka nije mogla biti odstranjena bez oštećenja svetiteljevog lica. Na ikoni je ostao krvav trag do ivice levog oka, što je i danas uočljivo.

Zbog čudesnog pronalaženja ikone, patrijarh je manastir posvetio Svetom Nikoli Čudotvorcu. Glavni hram je obogaćen divnim zidnim ikonama koje je slavni kritski umetnik Teofan, zajedno sa sinom Simeonom, uradio u slavu Svetog Nikole.

Manastir je mali, okružen kamenim zidom sa tvrđavom i visokom kulom. Danas u manastiru živi oko trideset monaha.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *