Чудесна икона Светог Николе

На фотографији се налази икона Светог Николе која је провела више од 500 година у мору и која се данас чува у једном светогорском манастиру.

На источној обали Свете горе, на стени која се издиже изнад мора налази се необичан манастир Ставроникита. Уједно, ово је и најмањи светогорски манастир кога је пре десет векова подигао монах Никита (Ставроникита или Никита од крста).

Здање је преживело бурне векове, обележене пустошењима и пожарима. Ипак, темељно је обновљено средином 16. века захваљујући тадашњем цариградском патријарху. 

Баш приликом његове посете рибари су бацили у море мреже па их по обичају раширили. Уместо уобичајеног улова, тог дана су извадили икону архијереја Христовог Николаја, начињену у мозаику која је у морским дубинама лежала преко 500 година. Према предању, ова икона је била бачена у море од стране иконобораца. Дуги низ векова ова икона налазила се у мору оставши сасвим цела.

На светитељево лице била је дубоко прирасла велика седефаста шкољка коју су покушали да отклоне са иконе, али се тада на светитељевом лицу појавила крв. Поред вештих покушаја, шкољка није могла бити одстрањена без оштећења светитељевог лица. На икони је остао крвав траг до ивице левог ока, што је и данас уочљиво.

Због чудесног проналажења иконе, патријарх је манастир посветио Светом Николи Чудотворцу. Главни храм је обогаћен дивним зидним иконама које је славни критски уметник Теофан, заједно са сином Симеоном, урадио у славу Светог Николе.

Манастир је мали, окружен каменим зидом са тврђавом и високом кулом. Данас у манастиру живи око тридесет монаха.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *