Свети Никола као Божић Бата

Код Словена легенде се везују за Деда Мраза као злог чаробњака старца Мраза који је имао моћ да заледи људска бића. Отимао је децу и одводио их у свом џиновском џаку. За њихов откуп од родитеља је тражио да му дају поклоне. Током времена, под утицајем хришћанства, лик старца Мраза је измењен, тако да је он постао љубазан и почиње да даје поклоне деци. У православној традицији не постоји Деда Мраз, односно постоји Свети Никола Мирликијски Чудотворац или Божић Бата, велики хришћански светитељ који се прославио својим Богоугодним делима и милосрђем. 

У Србији, све до краја другог светског рата, деци је поклоне доносио Божић Бата. Појава Деда Мраза везује се за период друге половине двадесетог века  односно од доласка комуниста на власт када је наметнут као секуларни лик. 

У последње време Божић Бата као синоним за Деда Мраза постаје све популарнији. Представе Божић Бате у приличној мери личе на оне Деда Мраза. 

Представљен је у народној ношњи са подручја Шумадије са чакширама, док на ногама носи опанке, вунене чарапе, са препознатљивим мотивима пиротских шара. На рамену носи платнени џак препун разних поклона: дрвених играчака, плетених прслука, вунених капа, рукавица… 

Порекло овог лика је из старих религија германских и словенских народа. Покрштавањем ових народа, њихова веровања су комбинована са ликом хришћанског епископа Николе (Свети Никола). Код Срба Деда Мраз, код Руса познат као Дед Мороз, у њих обучен у плаво сукно.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *