Злочин у “Панди” још пече

А били су само деца…

Пре 22 године у кафићу „Панда“, у Пећи, убијена су шесторица српских младића, али ни данас се не зна ко су починиоци, нити има осумњичених за овај злочин.

Четрнаестог децембра 1998. године, око 20 сати, у кафићу „Панда“ у Пећи упала су двојица маскираних мушкараца и рафалима из аутоматске пушке убила шесторицу младића.

Двојица терориста, са „фантомкама“ на главама, убили су Ивана Обрадовића /15/, Драгана Трифовића /17/, Вукосава Гвозденовића /18/, Зорана Станојевића /17/, Светислава Ристића /17/ и Ивана Радевића /25/. 

Први метак погодио је Ивана. Вапај његовог оца Лазара, који се и сам случајно затекао у том кафићу у Пећи, као да и дан данас одјекује градом подно Проклетија, у коме после 22 године од злочина утамничено живи десетак Срба. 

На дан сахране у граду нису радиле установе и продавнице, Албанци су се повукли у куће, а присуство снага МУП-а било је појачано. 

Пред готово 15.000 људи на централном градском тргу опело је служио тадашњи српски патријарх Павле. 

Према сведочењу преосталих малобројних Срба, злочин у „Панди“ био је сигнал албанским терористима да се одметну по планинама у Руговској клисури и заједно са сународницима из сусједне Албаније започну непрестане нападе на српске оружане снаге у рејону караула дуж граничне линије са Албанијом.

Више од две деценије ниједан детаљ није познат од онога што се тада сазнало.

Средином 2008. године албански екстремисти порушили су надгробне споменике и тако још једном оживели назарасле ране.

А били су само деца…

Извор: Ртрс.тв

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *