Ubistvo porodice Zec

Nigde u medijima nećete pronaći zločine i pretnje kojima su bili izloženi Srbi u velikim gradovima Republike Hrvatske krajem 80-tih i početkom 90-tih. Srbi iz Zagreba, Splita, Zadra, Šibenika, Rijeke, Osijeka su proživljavali pravi pakao od pretnji, nasilja, potpisivanja izjava lojalnosti Tuđmanovom režimu, otpuštanja sa posla, neisplaćivanja penzija, podmetanja eksploziva u kuće, lokale… Oni su kao i 45 godina pre toga, smatrani za uljeze i neprijatelje po automatizmu koje je trebalo odstraniti. Zato se mi sećamo i Srba iz najvećih gradova Republike Hrvatske koji su neposredno pred i na samom početku rata ubijani, prebijani i proterivani. Možda i najdrastičniji i najpoznatiji slučaj je ubistvo srpske porodice Zec koje se dogodilo 07. decembra 1991. godine, u Poljaničkoj ulici u Zagrebu.

Ubistvo srpske porodice Zec izvršili su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Hrvatske, takozvani ”merčepovci”, predvođeni Sinišom Rimcem. Ti hrvatski ”pripadnici MUP-a” i u ovom slučaju (kao i u slučaju Borova sela 2. maja 1991. godine) su zapravo bili obični kriminalci, kojima je Tuđman podelio policijske značke kako bi izazvali sukobe i rat.

Pretnje imućnoj porodici Zec (otac Mihajlo se uspešno bavio preradom mesa) su od strane hrvatskih ultradesničara počele još pre raspada SFRJ. Smetalo im je samo to što su Srbi i Pravoslavci, iako je supruga Marija poreklom Hrvatica, ali je smatrana za Srpkinju pošto se udala za omraženog Pravoslavca.

Ubijeni su otac Mihajlo, majka Marija i starija ćerka Aleksandra. Zločin su preživela deca Dušan i Gordana, koja su se te noći sakrila u porodičnoj kući, u zagrebačkoj Poljaničkoj ulici. 

Ubice nikada nisu odgovarale, uprkos tome što su priznale zločin nekoliko dana kasnije pred istražnim sudijom. Međutim, priznanje je proglašeno nevažećim, jer je uzeto bez prisustva advokata.

Na fotografiji se nalazi porodica Zec, otac Mihajlo i majka Marija i najstarija ćerka jedanaestogodišnja Aleksandra, koji su ubijeni 7. decembra 1991. godine, kao i mlađi sin Dušan i ćerka Gordana koji su preživeli zločin i danas imaju svoje porodice i žive u Banja Luci.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *