Crkva Svetog Ahilija u Arilju

Crkva Svetog Ahilija zadužbina je srpskog kralja Dragutina sa kraja 13. veka. Nalazi se u sred jedne prave i predivne srpske varoši Arilju, na reci Veliki Rzav koja važi za najčistiju reku u Srbiji. U pitanju je jedna od najvažnijih nemanjićkih zadužbina, a opet provejava osećaj kao da o njoj mnogi Srbi ne znaju dovoljno.

Kad uđete u Arilje, iz svakog ćoška se vidi monumentalna Crkva Svetog Ahilija, po kojoj je i čitava varoš i dobila ime i koja je smeštena na uzvišenju u sred današnjeg Arilja.

U ovoj crkvi od belog kamena i mermera ističu se i portreti samog ktitora kralja Dragutina, zatim njegove supruge Kataline i njihovih sinova Urošica i Vladislava. Tu se nalazi portret njegovog mlađeg brata, kralja Milutina (1282-1321), kao i čuvena freska ”Plavog anđela” koja je po lepoti u rangu mileševskog ”Belog anđela”. 

Manastir sa Crkvom Svetog Ahilija je postojao i pre Dragutinovog doba. Pretpostavlja se da je manastir imao veliki značaj još od doba ustanka samozvanog cara Samuila, koji je izuzetno poštovao kult Svetog Ahilija i podigao veliki manastir posvećen ovom svecu i u svojoj prestonici Prespi. 

U ovoj ariljskoj Crkvi je od dobijanja samostalnosti SPC, 1219. godine, Sveti Sava postavio sedište moravičkih episkopa i potonjih mitropolita. Manastir je bio arhijerejsko sedište i tokom 15. veka, a krajem 17. veka se pominje kao zapusteo jer je moravički mitropolit bežeći od turskog zuluma, zajedno sa mnoštvom naroda i patrijarhom Arsenijem III Crnojevićem 1690. godine u Velikoj seobi Srba, prešao Savu i Dunav u tadašnju Austriju. 

Krajem 19. veka u Crkvi se nalazio prazan grob svetog Ahilija, a srpski rodoslovi navode da je u njoj bio sahranjen i Dragutinov sin Urošic, iz čijih moštiju je teklo miro i nad čijim grobom su se dešavala iscelenja. 

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *