Земља краља Драгутина

На фотографији видите српску државну творевину звану ”Сремска земља” или “Срѣмьска землѩ”.

У писаним изворима за њу још можете наћи називе попут: “Краљевина Србија” (лат. Regnum Servie), или “Земља краља Стефана” (итал. terra del re Stefano), или “Сремска Србија”.

Сремска земља је најпре била вазална, а потом и самостална држава, која је настала као плод споразума у Дежеви у Рашкој, када су се браћа Стефан Драгутин и Стефан Милутин 1282. године споразумели да, физички онеспособљеног Драгутина, на српском престолу, замени његов млађи брат Милутин.

Драгутин је после одрицања од српског престола на сабору у Дежеву задржао власт над неким северним деловима државе и те своје поседе проширио. Пошто је свог сина Владислава оженио нећаком угарског краља Андрије II, Драгутин је као наследни посед добио данашњи Срем, Мачву са Београдом, Усору, Соли (у данашњој Босни), као и области јужно од Београда. Такође је добио на управу и делове данашње Славоније, а у једном периоду тим поседима је управљао и мађарски олигарх у служби краља Драгитина Угрин Чак. Крајем 13. века, Драгутин је проширио своју државу и на Браничево и Кучево.

Седиште ове српске државе се налазило у Доњем Срему (данашњој Мачви). Прва престоница краљевине био је Дебрц (утврђење између Београда и данашњег Шапца), а касније је резиденција краља премештена у Београд.

Владар ове српске краљевине био је краљ Стефан Драгутин (1282—1316), а наследио га је син Стефан Владислав II (1316—1325).

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *