Кнегиња Милица као османски вазал

Упознати смо са чињеницом да Србија након Косовске битке постаје османски вазал као и да Оливера под наговором, мајке кнегиње Милице, постаје Бајазитова жена. Знамо такође и да је Милица била главни покретач идеје о вазалству. Зашто? Зашто би жена једног кнеза, којег су Османлије убиле постала њихов вазал? 

За овакав потез постојало је више разлога. Прво требало је осигурати будућност Лазаревића у Србији. Вук Бранковић је све више покушавао да преузме врховну власт и био је у договору са Мађарима, што видимо и из чињенице да је краљ Жигмунд још исте 1389. године послао Николу Горјанског на преговоре код Вука. Ти преговори су се тицали ствари које иду у корист „наше (мађарске) и рашке земље“ што говори да је за Мађаре Вук Бранковић већ био представник рашке земље тј. њен владар. 

Да трагедија буде већа за кнегињу Милицу, исте 1389. године умире и лазаревићки патријарх Спиридон, док се на црквени трон враћа патријарх Јефрем, особа која је одржавала јако блиске везе са Вуком Бранковићем. Занимљиво је да је овај патријарх сишао (или је склоњен) са места патријарха 1379. године под неразјашњеним и сумњивим околностима.

И на крају, вероватно и највећи разлог зашто Србија након Косовске битке постаје османски вазал био је велики мађарски упад на територији кнегиње Милице који се догодио већ у октобру 1389. године када је велика мађарска војска на челу са самим Жигмундом прешла Саву и продрла дубоко у Србију. 

Град Борач и Честин су пали. Милица је чак била приморана да тражи и уточиште у Дубровнику. Србија се у тим тренуцима није могла одупрети мађарском удару јер је након Косовске битке располагала са врло малим бројем војника. Кнегиња је тек уз османску помоћ 1390. године успела да врати изгубљене територије.

Аутор слике Милица Ајдуковић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *