Ana Nemanjić

Ana Nemanjić ili Sveta mati Anastasija je majka Svetog Save, kao i majka prvovenčanog srpskog kralja koji je krunisan u SPC Stefana ”Prvovenčanog”. Ova predivna i plemenita majka je bila i srpska velika županica tj. supruga Stefana Nemanje ili Svetog Simeona Mirotočivog.

O Ani Nemanjić se malo zna. Teorije o njenom poreklu su prilično kontradiktorne, počevši od onih da je bila srpkinja iz vladarske familije Bosne, pa Francuskinja, Romejka tj. ćerka cara Romana Lakapina, pa čak i da ima ugarske ili ruske krvi. Nije poznato ni pod kojim okolnostima i kada se upoznala i udala za Stefana Nemanju. Prema nekim letopisima do braka je došlo 1142/1143. godine.

Njeni sinovi Sveti Sava i Stefan ”Prvovenčani” koji su napisali opsežne biografije svoga oca Stefana Nemanje, o majci Ani daju vrlo šture podatke. Oni su zabeležili ono što je u to doba bilo najvažnije za žene, a to je da je Ana bila “dobra supruga, nežna mati, pobožna i milosrdna gospođa.”

U žitiju Svetog Save, monah Teodosije piše o ženidbi Stefana Nemanje: “Taj spomenuti muž, blagočestiv, bogobojažljiv, ništeljubiv, hrabrošću i vojnom veštinom sjajan kao niko drugi, svima dobrima na zemlji u sreći veoma izobilan, a uz to vrlinom, bezbolnošću i pravdom, milošću i krotošću ukrašen, uze po zakonu, sebi ženu po imenu Anu.”

Drugi biograf Svetog Save, Domentijan o ženidbi Stefana Nemanje kaže da je Nemanja došavši do mladićkog doba stupio u zakoniti brak i da mu je dat deo otadžbine i to istočna strana iste. I sam Sveti Sava u žitiju svoga oca Stefana Nemanje navodi da osim : “žene svoje (Ane) Bogom danoga prvoga venca….ne bi učesnik drugog braka.“

Ana je Nemanji rodila barem petoro dece, uključujući i kralja Stefana ”Prvovenčanog” i Svetog Savu. Danas se puzdano zna da su Stefan Nemanja i Ana imali tri sina—Vukana, Stefana i Rastka, a prema Teodosiju, imali su i ćerke ali ne zna se koliko njih. Zabeležene su Jefimija koja se udala za vladara Soluna, Elena udata za bugarskog kralja Ivana Asena i ćerka nepoznatog imena koja je bila majka bugarskog cara Konstantina I.

Zamonašila se zajedno sa mužem 1196. godine. Poslednje godine provela je u manastiru Svete Bogorodice u Toplici kod Kuršumlije.

Upokojila se 1199. ili 1200. godine, 22. juna. Sahranjena je u Studenici i njene svete mošti i dan danas počivaju u tom drevnom manastiru.

Autor slike Milica Ajduković

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *