Да ли је војвода Влатко Вуковић био Србин?

Хрвати своје подвале заснивају на бајковитом закључку да је српски војвода и господар Хума Влатко Вуковић (у народу познатији као Владета из народне епике), командант левог крила српске војске на Косову 1389. године, некаквом менталном акробатиком постао ”Хрват”.

Овде видите гроб војводе Влатка Вуковића Косаче, који се налази у Бољунима код Стоца у источној Херцеговини, на подручју тамошњег православног храма.

На његовом гробу постоји ћирилични натпис, исписан најлепшом српском Ћирилицом (а не хрватском Гајицом), који гласи:

”Асе лежи добри јунак и чоек Влатко Вуковић”.

Војвода Влатко Вуковић је победио Турке код Билеће 27. августа 1388. године скоро годину дана пре Косовске битке.

Турска војска је пошла у пљачкашки поход предвођена пашом Лала Шахином (који је водио Османлије и у бици на Марици 1371. године). Командант српске војске је био војвода Влатко Вуковић који је заједно са Радичем Санковићем дочекао Турке са око 7.000 бораца спремних да крвљу бране своју земљу и веру.

Битка се окончала потпуним поразом Османлија у коме се и сам паша Лала Шахин једва спасао бекством.

Захваљујући томе, војвода Влатко Вуковић се нашао на челу одреда које је српски краљ Босне, крунисан на гробу Светог Саве у манастиру Милешеви, Стефан Твртко I Котроманић послао кнезу Лазару и они су чинили лево крило српске војске у Косовском боју 1389. године.

Суседима Хрватима, препоручујемо да читају мало више доступне им дубровачке архиве, јер ако погледају у дубровачком архиву рецимо овај извор Spectant XV, Scriptores, 1. стр, тамо ће наћи овакав опис:

„1389, 15. јуна, на Видовдан, у уторак, беше битка између Срба и турскога цара. Од Срба су били: Лазар, српски краљ, Вук Бранковић и Влатко Вуковић, војвода. И би велика погибија и турска и српска, и мало их се вратило натраг; цар Мурат убијен би, а и српски краљ. Победе нису добили ни Турци ни Срби, јер је била велика погибија. Бој је био на Косову пољу“.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *