Да ли је Стефан Твртко I Котроманић себе сматрао Србином?

У овој повељи Дубровчанима из 1382. године, српски краљ Босне Стефан Твртко I Котроманић (1353-1391) истиче своје порекло од ”родитеља и прародитеља својих, господе српске”. 

Као господар једног дела некадашњих немањићких поседа, српски краљ Босне Стефан Твртко I Котроманић (1353-1391) сматрао је себе јединим легитимним настављачем немањићке Србије и у томе се такмичио са осталим српским великашима, а највише са моравским кнезом Лазаром Хребељановићем (са којим је био у одличним односима), рашко-косовским господаром Вуком Бранковићем, зетским господаром Ђурђем Балшићем, прилепским краљем Марком Мрњавчевићем.

Видевши, како сам каже у једној повељи, земљу својих предака Немањића ”по њих остављшу и не имушту својего пастира“, он као пастир уједињује ”србскују земљу“, желећи ”укрепити престол родитељ мојих“ који ”в земљнем царстве царствоваше, и на небесноје царство преселили се“.

На овој Твртковој повељи Дубровчанима из 1382. године, која се и дан данас чува у Дубровнику, Стефан Твртко I се сам потписао најлепшом српском Ћирилицом у немањићком православном стилу као:

-Стефан (а не ”Stjepan”)

-Твртко

-Милошћу

-Божијом

-Краљ

-Срба (које наводи као етнички појам својих поданика)

-И Босне (која је географски појам)

-И Поморја (које је такође географски регион).

Да подсетимо, српски краљ Стефан Твртко I, крунисао се за српског краља на Митровдан, 26. октобра 1377. године у манастиру Милешева и то на гробу свог рођака Светог Саве.

Како је Сава рођак Твртку? Тврткова бака Јелисавета је била ћерка краља Стефана Драгутина. Стефан Драгутин је био син Стефана Уроша Првог. Стефан Урош Први је био син Стефана Првовенчаног. Стефан Првовенчани је рођени брат Светог Саве.

Запратите нас и на социјалним мрежама

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *