Александар Карађорђевић је први Србин који је летео авионом

Први Србин који је летео авионом био је тадашњи престолонаследник српског престола Александар Карађорђевић. То се догодило априла 1910. године. 

Увидевши огроман потенцијал ратне авијације и као већ један од команданата српске војске, будући врховни заповедник наше војске у Балканским и Првом светском рату, регент Александар инсистира да се што пре формира српско ратно ваздухопловство. 

Већ 1912. године Краљевина Србија оснива своју Команду ваздухопловства и тако се уврштава међу првих петнаест земаља на свету које су имале војну авијацију, и ушла у првих пет које су је употребиле у ратним дејствима.

Још пре тога, по наређењу војводе Радомира Путника, српска војска формира ваздухопловна одељења у све четири армије које су чиниле војну силу Краљевине Србије. Већ 1909. године, купљена су и четири балона којима је командовао први српски ваздухопловни официр, капетан, родом из Аранђеловца, Коста Милетић, док је Александар Карађорђевић био први Србин који је летео авионом.

И не само то, српска војска је ушла у историју светске авијације јер је прва на свету оборила непријатељски авион са земље. Артиљеријски каплар допунског батаљона артиљеријског пука “Танаско Рајић“, Радоје “Рака” Љутовац из Трстеника, 30. септембра 1915. године изнад Крагујевца, оборио је аустроугарски бомбардер марке “Ферман”, који је пао у сред Крагујевца, у улицу Престолонаследника Петра, одмах поред куће домаћина Обрена Јанковића.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *