Источно Ромејско Царство

Пошто је славни град Рим пао 476. године под германским притиском, Источно Ромејско Царство, са седиштем у Константинопољу, одржао се још хиљаду година!

Цар, који се тада налазио у Цариграду, пад Рима је доживео само као пад западних провинција, али не и римске државе и културе. Јер, иста је заједно са јудео – хришћанском религијом у грчко-римском руху, наставила да еволуира током средњег века све до доласка Турака.

Поставља се онда питање – Карло Велики и германска свита која је прогласила Свето римско царство позивајући се на Царство, није ли ништа друго до узурпатор и нелегални наследник Августа и Трајана, док је легални трон био у рукама Цариграда? То вам је исто када би се данас Мађари позивали на Растислава, краља Велике Моравске, државе коју су они лично освојили и уништили.

Није ли онда православна религија – једини легални наследник римске цркве, а не њен неогермански католички компетент? Није ли Москва заиста трећи Рим, будући да је Рим заправо пао 1453. године под Турке и да се круна одатле пренела у Русију? Није ли зато скован термин ,,Византинци“ и ,,Византија“ за Ромеје, који тај назив нису познавали, од стране управо германских освајача који су пошто-пото хтели да се докопају римског трона Европе, деградирајући Ромејско царство са седиштем у Цариграду?

Грци су себе називали Ромејима чак све до 19. века, када су зарад западних симпатија у борби за ослобођење морали да се крсте паганским називом Хелени, чиме су се одрекли претензија за обнављање Источноримске хришћанске империје!

Закључак је један: Православна религија је једина римска државна вера, а Источно Ромејско Царство једини наследник старог Рима. Срби су стога директни баштиници истинске европске државе и вере, заједно са другим ортодоксним народима. Правно гледано, Запад није легална Римо-Европа.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *