Таин – тајно оружје српског војника

Да војска заиста маршира на свом желуцу, како је говорио Наполеон, још једном је потврђено у Првом светском рату. Иако је аустроугарска војска имала обилније и богатије оброке, српски војник се хранио здравији јер је у својој исхрани користио таин. Био је спретнији и покретљивији од непријатеља.

Шта је заправо таин? То је специфична мешавина раженог и белог брашна, могла је да траје дуго и да даје снагу и гипкост у борби. Његови састојци су: 70 % раженог брашна, 30% белог брашна. Целокупна смеса се замеси, али не са квасцем већ са квасним тестом, које се зове комин.

Прича се да је успеху српске војске у Церској бици допринела и специфична исхрана: таин у комбинацији са јачим, сланијим сиром, уз лук, паприку и пасуљ.

Тада су и суве шљиве подељене војницима, пошто је у Горњем Милановцу остала велика количина истих, чији су извоз спречили управо Аустроугари. 

Енергетска вредност сувог воћа је висока, а хлеб са сувим шљивама се и данас налази на менију војске у ванредним условима.

Српски војник се захваљујући таину хранио здравије, није био тром, лакше се кретао и имао много више енергије за брдовит терен.

Умешен и печен 1912. један таин и данас опстаје и чува се у пиротском музеју. Био је прво следовање Алексе Здравковића из Пирота, кога је мајка заветовала још када је кренуо у балканске ратове да прво следовање хлеба, односно таина, сачува и да ће га тај таин чувати од куршума.

Алекса је прошао балканске ратове, војевао је у Првом светском рату и вратио се окићен бројним оредењем и сачуваним таином.

Прича о чудесном Алексином хлебу ширила се међу војницима, нарочито после битке код Битоља, када је метак намењен Алекси погодио његову чутурицу. Алекса није добио ни огреботину, али јесте бројне понуде да прода таин, чак и од савезничких војника.

Чињеница да је обавезни део униформе била управо торбица за хлеб, сведочи о томе да је таин заиста био светиња за војнике.

Извор: РТС

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *