Кнез Александар Карађорђевић и кнез Михаило Обреновић

Иако скоро искључиво срећемо приче о династичким сукобима између српских династија 19. века још чешће заборављамо и неке светле примере.

Рецимо, један такав је везан за најмлађег сина Карађорђа и оца краља Петра, кнеза Александра Карађорђевића и другог сина Милоша Великог, кнеза Михаила Обреновића. 

Иако обојица потичу из фамилија које су биле у кумовским везама (пошто је Карађорђе био кум на венчању Милоша са кнегињом Љубицом Вукомановић) између њих је већ било зле крви због убиства вожда Карађорђа 1817. године по налогу свог кума кнеза Милоша који је Карађорђеву препарирану главу послао турском султану у Цариград. 

Међутим, приче о династичким сукобима нису спречиле младе синове Карађорђа и Милоша да буду у добрим, и штавише, у одличним односима. 

Када је крајем 1839. султан донео ферман којим се потврђује кнежевско достојанство кнеза Михаила Обреновића, породица Карађорђевић се из Русије и Темишвара вратила у Србију. Одмах по повратку, Александар Карађорђевић је ступио у службу при Главном штабу српске војске. Убрзо је био и унапређен у чин поручника и чак постављен за ађутанта кнеза Михаила.

Пуне четири године је Карађорђев син био ађутант и секретар Милошевом сину који је био владалац Кнежевине Србије и то све поред живог Карађорђевог кума кнеза Милоша. То је трајало све до абдикација Милоша, а затим и Михаила Обреновића које су изнуђене због Милошевог непоштовања новог српског устава из 1838. године (званог “Турски устав”). Њихове абдикације издејствовали су Уставобранитељи које је предводио чувени Тома Вучић Перишић. 

Тада је, 14. септембра 1842. године, на народној скупштини одржаној на Врачару, Александар Карађорђевић изабран за кнеза Србије.

На слици видите кнеза Александра Карађорђевића у српској генералској униформи. У питању је рад Уроша Кнежевића из 1852. који се данас чува у Народном музеју у Београду.

Запратитете нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *