Ћустендил

Ћустендил у бугарској Пиринској Македонији је српски град. Иако се тренутно налази у Републици Бугарској, тај град и околина су нераскидиво везани за српску историју.

Најпре, свој данашњи назив, овај град носи у спомен на српског великаша Константина Драгаша, рођака српског цара Стефана Душана. Османлије су град по њему називали Константинова Бања, односно на турском ”Köstendil”, а тај назив се, у нешто исквареном облику, одржао до данас, као Ћустендил. Стари, средњовековни назив града био је Велбужд и у његовој околини се 1330. године одиграла најзначајнија битка српске средњевековне државе и највећа победа наше војске у средњем веку.

Претходно је још 1180. године, Стефан Немања ослободио Велбужд и прикључио га својој српској држави.

На слици видите некадашњу велелепну цркву Вазнесења Господњег, коју је изградио српски краљ Стефан Дечански (1322-1331) као уздарје и захвалност Богу након велике победе српске војске 1330. године. Црква се налази на узвишењу Спасовица поред града Ћустендила, у данашњем селу Николичевци. На том месту се јула 1330. године налазила врховна команда српске војске коју је предводио Свети краљ Стефан и његов син ”млади краљ” Душан, који је пристигао из престоног Скадра.

Ова црква Светог краља Стефана Дечанског је била изузетно значајна за читав крај и несметано се у њој вршила Богослужбена делатност све до 1913. године. Накратко је била напуштена током турских освајања, да би се већ у 16. веку помињала као функционална парохија у оквиру Пећке патријаршије.

Као што напоменусмо, бугарске трупе су срушиле ову цркву за време Другог балканског рата 1913. године. По последњем попису у Ћустендилу и околини живи око 51.000 становника. Већина градског становништва се изјашњавају као Бугари, а остатак становништва чине малобројни Роми. Срба, нажалост, више нема ни у обрисима.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *