Крунидбени динар цара Душана

Ово је тзв. Крунидбени динар српског цара Стефана Душана “Силног” (1331-1355). 

Енормно богатство, највећа војна сила и растућа моћ српског царства свој израз налази и у овој јединственој монетарној емисији српског динара у сребру, израђеној поводом обележавања Душановог крунисања за цара, у српском престоном граду Скопљу, 16. априла 1346. године. 

Израђен је у високој техници средњевековних мајстора калупара од најчистијег сребра и тежине је грам и по. Овај динар представља монету највишег стандарда у тадашњој Европи. 

На аверсу се налази представа владара у свечаној одежди “дивитисиону” са богато украшеном круном и скиптром у руци и осталим инсигнијама. У лигатури је исписано на српској ћирилици “Стефан цар”. На реверсу се налази Христос који симболише благослов Божији за цара Душана и његово царство. 

Инспирација за овакву представу на новцу налази се у српском зидном сликарству, нарочито у композицијама “Лоза Немањића” у манастиру Грачаница, као и фрескама у Пећкој патријаршији. 

Иконографија његовог новца је била мешавина елемената западног и ромејског новца, али је уносио и новине: представе цара и царице, који између себе држе крст, представљање цара на коњу, као и вишередни потпис. Новчићи су рађени и у латинским и у српским ћириличним издањима.

Огромне количине његовог новца су се ковале у четири ковнице српског динара: Брсково, Ново Брдо, Рудник и Котор. Душанов новац је био врхунац српског новчарства, у техничком, уметничком и нумизматичком погледу.

Крунидбени динар српског цара Стефана Душана је пронађен у епицентру Душановог царства и наше средњевековне државе, у околини данашњег Кичева у јужној Србији тј. данашњој БЈР Македонији. Данас се чува у Народном музеју у Београду.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *