Карађорђевићи и Обреновићи

Карађорђевићи и Обреновићи су династије које су обележиле историју Србије током 19. и прве половине 20. века. Свака на свој начин, настојале су да Србији обезбеде што бољи положај и ослободе је утицаја моћних страних сила. 

Занимљиво је да су Карађорђевићи и Обреновићи заступали апсолутно различите политичке ставове тако да због тога леже и разлике у обожавању код народа.

Милош Обреновић је био изузетан политичар (што не значи да је био и добар човек), сурово је уклањао своју конкуренцију, али је и паметније користио дипломатију у борби против Турака. Обреновићи су уздизали Србију, градили школе, унивезитете, позоришта, подигли стајаћу војску, ослобађали Србију пером и мозгом, а то прост, сељачки народ не може лепо да увиди.

Лакше је увидети краља Петра како се под забраном доласка у Србију бори под лажним именом у устанку у Херцеговини. Такође краљ Петар се, у најтежим тренуцима, повлачио преко Албаније заједно са својим народом. Управо то се види, не заборавља и може да се разуме.

Обреновићи су владали у “мирнија времена” и имали су “луксуз” да воде ратове у којима неће имати огромне губитке у случају пораза.

Карађорђевићи су очистили Србију од Турака, ослободили Косово, згазили Бугаре. Они су данас више у срцима Срба због чињенице да су као династија били ближе народу, али и због наследника, јер Обреновиће нема ко да хвали.

Оно што су Обреновићи ослобађали пером, Карађорђевићи су крвавим гаћама и неоспорно је да обема династијама треба да будемо захвални што данас живимо у слободној Србији. 

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *