Ко је био и како је говорио митрополит Амфилохије

“Признајем да нисам способан да употребим благу реч, некад из мене избије Динарац и човек, али знам која је мера људског понашања“, рекао је једном приликом митрополит Амфилохије.

Рођен је на Божић 1938. као Ристо Радовић у Барама Радовића у близини манастира Мораче.

Потомак је војводе Мине Радовића који је присајединио Морачу Црној Гори 1820. године. Амфилохије је често говорио – васпитаван сам уз гусле и приповедања о чојству и јунаштву.

Важио је за једног од најобразованијих владика у Српској православној цркви, а написао је и превео више од 20 књига. 

Говорио је грчки, руски, италијански, немачки и француски, а у научном раду користио се старогрчким, латинским и црквенословенским.

Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1962. године, упоредо је студирао и на Филозофском. Постдипломске студије наставља у Берну и Риму, где је магистрирао, а у Атини је докторирао. Професор на Богословском факултету у Београду постао је седамдесетих година, а у два наврата био је и декан. 

Епископ Банатски постаје 1985, и у Банату ће бити до 1990. када се враћа у Црну Гору. Kада је дошао на Цетиње причао је – тада је мало ко овде знао ко је Свети Петар Цетињски, али сви су у кућама имали слике Јосипа Броза. 

Често је говорио да људи на овим просторима болују од најопакије болести која се зове брозомора.

Његови следбеници говорили су да је за последњих 30 година, колико је митрополит, у Црној Гори обновљено или саграђено више православних храмова него у време Немањића.

Противници су га критиковали да се превише бавио политиком. А он је у једном интервјуу одговорио – ако је брига о бићу народа и о његовом достојанству политика, онда се јесам бавио политиком. 

Митрополит Амфилохије био је заменик патријарха Павла од 2007. до његове смрти 2009. и након тога до избора патријарха Иринеја 2010. године. 

Тих година питали су га да ли себе види као као новог патријарха, а он је одговорио: „неће ме се Црногорци тако лако ратосиљати“.

Извор: РТС

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *