Мошти Светог краља Милутина

Чудотворне мошти Светог краља Милутина данас почивају у цркви Свете Недеље у Софији.  Пресвлачење одора Светог краља Милутина се обавља сваког 29. октобра. 

Откуд мошти Светог краља Милутина у Бугарској? 

Као што знате, српски краљ Милутин (1282-1321) преминуо је 29. октобра 1321. године у свом дворцу у Неродимљу, на Косову и то само недељу дана након завршетка његове импозантне задужбине манастира Грачанице.

Краљ Милутин је сахрањен у својој гробној Цркви Светог Стефана у његовој можда и најлепшој задужбини манастиру Бањска код Косовске Митровице, коју је изградио у ту сврху. 

И одмах након сахране, на његовом гробу почела су да се дешавају многобројна чудесна исцељења, тако да је Српска православна црква канонизовала Светог краља Милутина већ 1324. године.

Пред сам Косовски бој 1389. године, због опасности од турске похаре, његово тело је пребачено из Бањске у Трепчу и било је у Трепчи све до 1460. године. Разлог због ког тело Светог краља Милутина није могло да се врати назад у манастир Бањску су биле турске похаре, као и велики пожар који је захватио овај манастир и скоро га уништио. Уз то, по наредби султана манастир Бањска је у 16. веку потпуно разорен јер су се у њему сакупљали хришћански бегунци из турског ропства и од најлепшег манастира Светог краља Милутина остала је само рушевина.

У време велике османске најезде на Србију 1460. године предвођене султаном Мехмедом II ”освајачем”, тело Светог краља Милутина пренето је иза леђа османске најезде у околину Средца (данашње Софије), зато што се та област, у то време, налазила у оквиру канонске територије Српске православне цркве тј. Пећке патријаршије. У неком тренутку мошти су пренете у оближњу софијску цркву Свете Недеље, која се по Милутиновим моштима још назива и црква Светог краља. Мошти светог краља су пренели у Софију српски калуђери Јоаникије, Спиридон и Јоаким. 

У међувремену, нетрулежне свете мошти нашег краља постале су извор многих чудеса и благослов кроз векове за православне Бугаре. Народ у огромном броју свакодневно обилази цркву Свете Недеље у центру Софије, која по посећености подсећа више на манастир Острог код нас, него на једну градску Цркву.

Заједно са завршетком обнове манастира Бањска, почели су разговори између српске и бугарске Цркве о повратку макар дела моштију Светог краља Милутина у његову гробну Цркву и обновљени манастир Бањску.

Чудотворне мошти Светог краља Милутина, свакодневно можете обићи у Софији, у Цркви Свете Недеље, у најстрожем центру града. Бугарски главни град није далеко, аутопут је изграђен до саме границе са Бугарском, тако да идите Срби у Софију и поклоните се моштима нашег Светог краља.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *