Sveti Sava nije napisao da je Srbija „ISTOK ZAPADA I ZAPAD ISTOKA“

Sveti Sava nije napisao da je Srbija „ISTOK ZAPADA I ZAPAD ISTOKA“

Jasno je da takve pogrešne predstave nanose ogromnu štetu našem narodu i istorijskoj istini, a što je naročito zanimljivo, one jako dugo opstaju i nije ih lako iskoreniti, posebno u današnjem digitalnom dobu u kome se takve polu – informacije i falsifikati najlakše šire. 

Istoriji našeg naroda i našem ocu utemeljivaču Svetitelju Savi nikako nisu potrebni izmišljeni citati i falsifikati.

O čemu se tu ,zapravo radi? 

Naime, po medijima počinje da cirkuliše citat za koji se navodi da je odlomak pisma koje je Sava Nemanjić uputio izvesnom episkopu Irineju, a u kojem se tvrdi da je „Istok mislio da smo mi Zapad, a Zapad da smo Istok… A mi smo Srbi sudbinom predodređeni da budemo Istok na Zapadu i Zapad na Istoku, i da priznajemo iznad sebe samo nebeski Jerusalim, a na zemlji nikoga“. 

U istorijskim izvorima nećete pronaći nikakvog „episkopa Irineja“. Ne samo to, sam način izražavanja potpuno odudara od svega što je Sveti Sava napisao, pa i šta su pisali njegovi savremenici o njemu.

Drugim rečima, apsolutno je nemoguće da jedan pravoslavni monah, Svetogorac i crkveni velikodostojnik, za koga jedino Bog može biti iznad svega i „tvorac neba i zemlje“ i „gospodar naših života“, u nakakvoj „sudbini“ vidi predodređenost svog naroda, jer, „sudbina“ i vera u nju, je u potpunoj suprotnosti sa pravoslavnim pojmanjem sveta. 

Svakom ko je ikada pročitao makar Domentijanovo ili Teodosijevo Žitije Svetog Save je bilo jasno da je „citat svakako lažan, podmetnut, u najmanju ruku sumnjiv“.

Nakon „male istrage“ akademika Sime Ćirkovića i prof. Radmile Marinković ušlo se u trag autoru ove krilatice. 

U pitanju je izvesni pisac Milan D. Miletić, autor knjige „Brojanice Svetog Save“ koja je objavljena u Krnjevu 1980. godine. 

U pitanju je zbirka pripovedaka za koje autor kaže da su „zasnovane na istorijskim materijalima koji potiču iz njegovog (Savinog) i nešto kasnijeg vremena i svaka priča obrađuje događaje koji su u tim spisima zabeleženi ili pak slobodno opisuje one crte Svetog Save koje su nesumnjivo postojale“. 

Objasnili smo čitavu zabunu i dokazali da Sveti Sava nije napisao da je Srbija „ISTOK ZAPADA I ZAPAD ISTOKA“. Ne grešimo dušu o našeg Svetog oca Savu. Slušajmo njegove molitve, pouke i istinske reči utehe koje nam on neprestano šalje sve „pred Hristom klečeći“ moleći se za svoj srpski rod.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *