Свети Сава није написао да је Србија „ИСТОК ЗАПАДА И ЗАПАД ИСТОКА“

Свети Сава није написао да је Србија „ИСТОК ЗАПАДА И ЗАПАД ИСТОКА“

Јасно је да такве погрешне представе наносе огромну штету нашем народу и историјској истини, а што је нарочито занимљиво, оне јако дуго опстају и није их лако искоренити, посебно у данашњем дигиталном добу у коме се такве полу – информације и фалсификати најлакше шире. 

Историји нашег народа и нашем оцу утемељивачу Светитељу Сави никако нису потребни измишљени цитати и фалсификати.

О чему се ту ,заправо ради? 

Наиме, по медијима почиње да циркулише цитат за који се наводи да је одломак писма које је Сава Немањић упутио извесном епископу Иринеју, а у којем се тврди да је „Исток мислио да смо ми Запад, а Запад да смо Исток… А ми смо Срби судбином предодређени да будемо Исток на Западу и Запад на Истоку, и да признајемо изнад себе само небески Јерусалим, а на земљи никога“. 

У историјским изворима нећете пронаћи никаквог „епископа Иринеја“. Не само то, сам начин изражавања потпуно одудара од свега што је Свети Сава написао, па и шта су писали његови савременици о њему.

Другим речима, апсолутно је немогуће да један православни монах, Светогорац и црквени великодостојник, за кога једино Бог може бити изнад свега и „творац неба и земље“ и „господар наших живота“, у накаквој „судбини“ види предодређеност свог народа, јер, „судбина“ и вера у њу, је у потпуној супротности са православним појмањем света. 

Сваком ко је икада прочитао макар Доментијаново или Теодосијево Житије Светог Саве је било јасно да је „цитат свакако лажан, подметнут, у најмању руку сумњив“.

Након „мале истраге“ академика Симе Ћирковића и проф. Радмиле Маринковић ушло се у траг аутору ове крилатице. 

У питању је извесни писац Милан Д. Милетић, аутор књиге „Бројанице Светог Саве“ која је објављена у Крњеву 1980. године. 

У питању је збирка приповедака за које аутор каже да су „засноване на историјским материјалима који потичу из његовог (Савиног) и нешто каснијег времена и свака прича обрађује догађаје који су у тим списима забележени или пак слободно описује оне црте Светог Саве које су несумњиво постојале“. 

Објаснили смо читаву забуну и доказали да Свети Сава није написао да је Србија „ИСТОК ЗАПАДА И ЗАПАД ИСТОКА“. Не грешимо душу о нашег Светог оца Саву. Слушајмо његове молитве, поуке и истинске речи утехе које нам он непрестано шаље све „пред Христом клечећи“ молећи се за свој српски род.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *