ПОСЛЕДЊИ ИЗДАНАК ДИНАСТИЈЕ НЕМАЊИЋ

Иако многи мисле да се након смрти другог српског цара Уроша Нејаког (пуно име Стефан Урош V Немањић), само пар месеци након Битке на Марици 1371. гаси мушка линија Немањића од Стефана Немање (пошто Урош није имао потомства), то заправо није тачно. Последњи Немањић, потомак Стефана Немање по мушкој линији, који је био видљив у писаним изворима, је био Јован Урош Немањић Палеолог Дука, син Симеона Синише, синовац цара Душана и унук краља Стефана Дечанског.

Рођен 1350. године у браку између Симеона Синише и Томаиде Орсини Комнен Дука у Тесалији којом је владао његов отац као цар Срба и Грка, Јован Урош се припремао да наследи очев престо у тешко доба турске експанзије на Балкан.

Међутим, након једне деценије власти, он се одрекао престола у корист рођака по мајци, и по старом византијском и српском обичају, повукао се са власти у манастир, примивши монашки постриг и поставши монах Јоасаф.

Монах Јоасаф је, између осталог, био и један од најважнијих ктитора у Метеорима, наставивши путем који је његов отац отпочео оснивајући монашку заједницу на Метеорима. Најзначајнији манастир у тој монашкој заједници је манастир Велики Метеори, посвећен Преображењу Господњем, а суоснивачем овог манастира се сматра монах Јоасаф Немањић, уз игумана Атанасија Метеорита који му је био духовник. Једна од задужбина монаха Јоасафа је и мали храм Преображења Господњег на Метеорима.

Монах Јоасаф је живео једно време и на Светој Гори, у манастиру Ватопеду, где су више од два века пре њега живели његов пра-пра деда Свети Симеон Немања и Свети Сава, али се убрзо вратио у родну Тесалију и у своју монашку заједницу Метеори. Живео је по најстрожијем светогорском типику у строгом посту и молитви у једној малој келији уз пећинску црквицу Богородице у Дупиани на Метеорима.

После више од четири деценије монашког живота, последњи Немањић се упокојио 24. фебруара 1423. године, годину дана након што су Турци освојили Тесалију.

Као и први Немањић и оснивач светородне династије Свети Симеон Немања, и последњи Немањић постао је не само обичан монах, него и светац. Култ преподобног Јоасафа веома се рано развио у манастирима Метеора и Свете Горе и он је канонизован.

Српска православна црква га прославља 20. априла по јулијанском календару. Свете мошти последњег Немањића се и данас налазе у његовом манастиру Преображења Господњег на Метеорима. Обиђите их и поклоните им се кад будете следећи пут ишли на море.

Од рођења Стефана Немање 1113. године, оснивача најславније српске средњовековне династије до смрти цара-монаха Јоасафа, 1423. године, протекло је нешто више од три века:

-Стефан Немања (1113-1199)
-Стефан Првовенчани (1166-1227)
-Стефан Урош I (1220-1277)
-Стефан Урош II Милутин (1253-1321)
-Стефан Урош III Дечански (1276-1331)
-Симеон Палеолог (1326-1370)
-Јован Урош (1350-1423)

На слици: ктиторска фреска манастира Велики Метеори на којој су приказани Свети Атанасије Метеорит и Свети Јоасаф (Јован Урош Немањић Палеолог Дука).

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *