Лешеви убијених Срба плутали реком Савом чак до Београда

Колике су биле размере геноцида и убијања српских цивила у хрватском логору смрти Јасеновцу, довољно говори чињеница да су лешеви убијених Срба плутали реком Савом чак до Београда. 

Број убијених у Јасеновцу је био толики да се њихова тела нису могла сва спалити или сахранити и зато се редовно дешавало, нарочито у топлим данима пролећа, лета и јесени, да лешеви допливавају до самих зидина Калемегданског парка.

Подсећамо, између Јасеновца и Београда растојање реком Савом је више од 300 километара.

Оно што се мало зна, за време немачке окупације, реком Савом нису пливали људи у летњим данима, пливали су српски лешеви.

Многи Београђани никад нису могли да забораве мирис смрти ког је доносила река Сава. Тај мирис јасно се осећао чак до Теразија, Кнез Михајлове улице и данашњег Трга Републике.

Размере геноцида и убијања српских цивила је била толика да се у једном тренутку од плутајућих тела јасеновачких мученика направио ”чеп“ испод Савског моста, који је морао да буде разбијен динамитом. Немачка окупациона власт узела је поједине Роме да тела ових мученика који допливају до Великог ратног острва и Калемегдана сахране на лицу места. 

Једна масовна гробница била је код куле Небојша, друга на Великом ратном острву. Ту је у једном тренутку настало велико гробље са хиљадама малих белих крстова. 

Од уласка Титових партизана у Београд иза совјетске Црвене армије 20. октобра 1944. године, сва та обележја јасеновачких мученика се у име ”братства и јединства” уклањају.

Зато данас апелујемо на власт у Србији да се по пројекту највећег српског архитекте Предрага Ристића на Великом ратном острву у Београду изгради спомен кула – пирг, за све српске новомученике пострадале у хрватском геноциду.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *