Поемa “Српско срце Јоханово“

Роман-поемa “Српско срце Јоханово“ посвећен је несталим и киднапованим нашим сународницима са простора Косова и Метохије, a настао је на основу истинитог и потресног догађаја, који личи хиљадaма других који су задесели српске породице на Космету.

Јован је, од стране шиптарских екстремиста отет 1999. године, потом и убијен, а његови органи су, као и других отетих Срба, продавани широм света. Јованову супругу 2004. силовала је група Шиптара. Не могавши да истрпи нанету срамоту, убила се, оставивши за собом малолетног сина Милана.

Године 1999, барон Јохан Вагнер, Немац, сазнао је да болује од тешког обољења срца и да ће ускоро умрети. Будући веома доброг материјалног стања успео је да плати трансплантацију, међутим, након шестомесечног постоперативног третмана, он почиње да сања непознате пределе и људе.

Ти снови, временом, су се претворили у кошмаре ратних слика и натерали га да сазна чије срце носи. Уз помоћ читавог система веза открио је да му је живот спасио Јован, Србин са Косова и Метохије. Сазнавши име човека и место где је живео, он креће на Космет да породици понуди паре и на тај начин се, макар, материјално одужи. Дошавши на Косово, пред Грачаницом Вагнер, како је испричао, препознаје цркву из својих снова.

Пришавши кући покојног Јована, видео је то дете кроз бодљикаву жицу. Каже, срце је хтело да му искочи из груди, шавови да попуцају, осећао се као да је познао дечака, није ни приметио да је рука, којом је ухватио бодљикаву жицу, крварила. Чак се и дете њему обратило са “тата“.

Оно што је истовремено и потресно и узвишено јесте да је 2007. године барон Јохан Вагнер усвојио дете човека чије срце носи у грудима.

Ова прича изазвала је велику бол аутору књиге, Веселину Џелатовићу. Роман-поемa “Српско срце Јоханово“ написан је за свега два сата.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *