Srpski prijatelj, kapetan Marinos Ricudis

Kada je NATO napao SRJ, Grčka, iako članica Alijanse, nije učestvovala u bombardovanju. Međutim, Ricudis je kao kapetan ratnog broda ”Temistoklis”, na iznenađenje i razočaranje posade, dobio naređenje da isplovi iz Pireja i čuva bok NATO brodova u Jonskom moru. Kapetan Marinos Ricudis odbija da učestvuje u tome i suprotno naredbama okreće brod i vraća ga nazad u luku. Tada je imao samo 26 godina.

“Kao Pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod.“

Grčki narod, koji je tada svakodnevno protestvovao na ulicama svih gradova, ga je dočekao sa potpunim oduševljenjem. Aplauzi su ga pratili na svakom koraku, pa i na putu ka vojnom sudu. ”Božji zakon jači je od zakona ljudi”, rekao je pred izricanje presude – uslovne kazne od dve i po godine. 

Kraće vreme proveo je u vojnom zatvoru, izbačen je iz grčke vojne mornarice, ali ni svi sudovi kojima se kasnije žalio nisu preinačili presudu. Tužio je Grčku i Evropskom sudu za ljudska prava, ali je i tamo odgovor bio isti: ”Kriv je” pošto je odbio da posluša naredbu. Nastavio je život običnog čoveka u Pireju, gde radi kao kapetan na privatnim jahtama. 

Svoj gest očigledno doživljava kao duboko ličnu odluku jer je svojevremeno, kada ga je srpska ambasada u Atini kontaktirala, u nameri da sazna da li bi primio orden države Srbije, odbio ovaj predlog. Njegovo objašnjenje je bilo jednostavno: ”Nisam ja bio hrabar, hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi.”

Kapetan Marinos Ricudis je primio jedno od najviših odlikovanja Srpske pravoslavne Crkve i tada je izjavio: ”Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću osamnaest godina od kako sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda doživeti takvu čast i zahvalnost od moje pravoslavne braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura bili su najznačajnije nadahnuće za mene i osećam zahvalnost pred svima vama”.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *