Срби су у средњем веку користили византијски календар

Тврдња да Срби имају најстарији календар је нетачна, већ је календар који су Срби користили у средњем веку преузет од Источног римског царства (Византије) и рачунао се од настанка света по библији (5508. п.н.е.), а имали су га и Руси и други Словени.

Календар је био идентичан јулијанском календару, осим што су имена месеца била транскрибована са латинског на грчки језик.

Да бисте добили године цариградске ере, додајте години наше ере број 5508 за датуме од 01. јануара до 31. августа, односно 5509 за остатак године јер је нова година званично почињала 01. септембра. 

Тако се на пример Стефан Душан крунисао за цара 1346. године (односно 6854.). Када се од године 6854 одузме година 1346 добија се 5508. година п.н.е

Тако је деспот Стефан Лазаревић подижући Мраморни стуб на месту погибије свога оца кнеза Лазара петнаест година после Косовске битке, на стубу оставио запис да се славна битка са Турцима одигала 6897. године. Ако од 6897. године одузмемо 1389. (година када је био бој на Косову), добијамо опет 5508. годину п.н.е.

Тврдња да Срби имају најстарији календар је нетачна, истина је да је преузет од Византијаца. Након пада Источног римског царства (Византије), календар је и даље коришћен у Русији, на руском језику, до 1700. године и реформи Петра Великог.

Занимљиво је да Српска Православна Црква и данас почетак Црквене Нове Године рачуна од 01. септембра (по Јулијанском календару), уз образложење да је тог месеца био почетак грађанске године код Јевреја.

На фотографији видите да је законик цара Душана издат 6857. односно 1349. године.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *