Михајло Пупин

Један од најзначајнијих српских научника и проналазача рођен је 9. октобра 1854. године. Како је сам за живота себи додао име којим је јасно наглашавао своје порекло, Идворски, Михајло Пупин је, како то његово име само каже, рођен у Идвору, малом месту ковачичке општине, које се захваљујући управо њему нашло на мапи света.

Од најраније младости Пупин  је био задојен и васпитан да изузетно цени свој народ и негује славне традиције својих предака. Његова мајка Олимпијада га је васпитавала у том духу, а и упутила да увек буде религиозно настројен и да своје светосавље никада и ни под каквим условима не сме подредити било каквим другим циљевима и потребама. 

У његовом родном Идвору су живели честити и скромни људи, навикнути на борбу и сталне напоре. 

Вековима су бранили јужне границе Аустрије од турских упада, а касније били стално ангажовани у многим ратним сукобима које је водила моћна и велика Аустријска монархија.

Своја патриотска осећања Пупин је увек испољавао јавно, бескомпромисно и са доследношћу која задивљујуће делује.

Његова бриљантно написана аутобиографија ,,Са пашњака до научењака“ одише управо изванредно лепим описима и снагом доследности да буде прави и племенити Србин који мора да прадедовске завете испуњава и да их даље унапређује.

Вредан највећег поштовања Михајло Пупин је био вишеструко користан човек. Остварио је доприносе за научно технолошки развој, био је користан за америчку и српску нацију, користан за своје најближе. 

Објавио је 36 научних радова, већину у најпознатијим научним часописима, што је, за оно време, веома велики број. Верификовао је 41 веома вредaн oсновни патент за мање од тридесет година експериментисања.

Био је и велики дародавац и донатор, а посебно је желео да помогне развој свог родног села. Зато је обезбедио средства за изградњу Народног дома у Идвору, који је завршен нешто после његове смрти тако да сам није био у прилици да се увери  колико је то значило за ово банатско место. А значило је пуно, иако тек годинама касније.

Данас су Народни дом и Стара основна школа, који функционишу у оквиру Дома културе Идвор, централне установе које организују манифестације у сећање на свог суграђанина Михајла Пупина.

В.Илић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *