Дежевска долина

У Дежевској долини рођен је Свети Сава и управо у овом крају је Стефан Немања (рођени Подгоричанин) основао и учврстио своју српску државу. 

Ако породице имају завичај, онда би овде у долини Дежевске реке био завичај породице Немањић и место одакле се српска средњевековна држава винула у неслућени раст поставши једна од највећих европских сила за време владавине цара Стефана Уроша IV Душана Немањића “Силног” (1331-1355).

Сваки камен у долини реке Пнуће (данас познате као Дежевска река) је историја. Када изађете из Новог Пазара па кренете ка Дежевској долини, газите по земљи којом су газили Стефан Немања, Свети Сава, Душан Силни, краљеви Урош, Милутин и Драгутин и још многи знани и незнани српски великани.

Управо овде, у засеоку Мишчићи, у Дежевској долини рођен је Свети Сава. Ту је и Стефан Немања, враћајући се из Студенице, први пут прихватио на руке свог најмлађег сина Растка и ту се налазила родна кућа Светог Саве.

У завичају Немањића је такође, 1282. године, одржан чувени Дежевски сабор, на којем је краљ Драгутин (1276-1282) добровољно уступио престо свом млађем брату, касније моћном краљу и ктитору Милутину (1282-1321), који се на том сабору обавезао да га наследи Драгутинов син Владислав. 

Повод за сазивање Дежевског сабора је био Драгутинов тежак пад са коња у лову код града Јелеча, недалеко од Раса, почетком 1282. године. Повреда краљеве ноге је била тако тешка да га је учинила готово непокретним. 

Од српског владара се у средњем веку очекивало да буде физички добро спреман, да јаше на коњу и предводи војску у бојевима и да на коњу стално обилази земљу и своје задужбине и градитељске пројекте. Оваква повреда и физичка неспремност врло лако би се производила у разлог за сазивање сабора и именовање новог владара. 

Иако је Драгутин предао власт свом млађем брату, успео је за себе да задржи области северно од Западне Мораве са Рудником и областима око данашњег Ариља, као и Прибоја на Лиму са облашћу Дабар. 

Од сабора у Дежеву Драгутин се у неким писаним изворима и натписима (фреске, новац) јавља без звања краља, а у неким са њим. У сваком случају Драгутин је након састанка са саборницима изашао као удеони владар и “сремски краљ”. 

Нажалост, данас у селу Дежеви на месту где се одиграо овај историјски догађај нема готово никаквог обележја, а до пре неколико година је и сам крај око родне куће Светог Саве био зарастао у коров.

Ово место би морало постати дестинација српског ходочашћа ког би сваки Србин са интересовањем за историју и светосавску Православну веру требало поносно да обилази.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *