Drugi srpski ustanak

Drugi srpski ustanak predstavlja drugu fazu Srpske revolucije protiv Osmanskog carstva, koja je izbila kratko po okončanju Prvog srpskog ustanka.

Nakon propasti Hadži Prodanove bune protiv novuspostavljene turske okupacije u ustaničkoj Srbiji tokom jeseni 1814. godine Turci su se surovo obračunali sa ustanicima tako što su 300 najistaknutijih Srba odveli u Beograd gde su ih pogubili, u najvećem broju slučajeva, nabijanjem na kolac.

Miloš Obrenović je smatrao da nije vreme za bunu, odbio je ponuđeno vođstvo i zajedno sa rudničkim muselimom Ašim-begom, je ugušio Hadži Prodanovu bunu.

Na proleće 1815. godine spontano počinju narodne pobune. Tako su lokalne srpske starešine, preostale iz Karađorđevog ustanka, počele da ubijaju Turke koji su skupljali porez, a Arsenije Loma sa svojim momcima opseda Rudnik.

Nije se više imalo šta čekati. U nedelju 23. aprila 1815. godine, na praznik Cveti (Ulazak Hrista u Jerusalim), okupili su se najviđeniji Srbi i nakon odslužene Svete Liturgije u Crkvi brvnari Svetog Đorđa u Takovu kod današnjeg Gornjeg Milanovca, knez Miloš, se posle velikog kolebanja, prihvatio vođstva novog ustanka.

U vojničkom smislu Drugi srpski ustanak znatno se razlikovao od Karađorđevog, jer je trajao svega tri i po meseca. Miloš Obrenović je uz minimalno prolivanje krvi, uz minimalne ratne operacije, i uz minimalne štete, uspeo, za dvadeset godina upornih diplomatskih pregovora i borbi, uz veliku pomoć Rusije i zahvaljujući spletu povoljnih međunarodnih okolnosti, da Srbiji obezbedi apsolutnu unutrašnju samoupravu koju niko više nikada nije dovodio u pitanje.

Vrhunac tog dela naše istorije bilo je usvajanje Sretenjskog ustava koji je ukinuo feudalizam i garantovao svim ljudima koji dođu na ovaj prostor ličnu i svaku drugu imovinsku slobodu, što je Srbiji omogućilo da polako hvata korak, od jedne orijentalne provincije ka evropskim savremenim tokovima.

“ETO MENE, ETO VAS – RAT TURCIMA”

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

One Reply to “Drugi srpski ustanak”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *