Василије Васа Чарапић “Змај од Авале”

Василије Васа Чарапић (1770 – 1806), познатији као ЗМАЈ ОД АВАЛЕ, био је један од најистакнутијих бораца и јунака у устанку против дахија.

Пореклом је из црногорских племена Кучи, подно Проклетија, али су се његови преци доселили на Авалу у 18. веку због крвне освете.

У сечи кнезова, почетком 1804. године, Васи Чарапићу су убили брата, те је он запалио турски хан и одметнуо се у хајдуке.

У планини је провео једну тешку зиму и једва преживео. Прича се да је, када је гора почела да листа, ставио сребрњак у прво олистало дрво које је видео, опалио из пиштоља и од радости ускликнуо: „Е, чик сад Туре, Васа стече крила!“.

Име Васе Чарапића посебно се прочуло када је пресрео Турке крџалије код Лештана, разбио их и стекао велико благо. Све што је заробио поделио је народу.

Одмах на почетку Првог српског устанка Василије Васа Чарапић постаје један од главних војсковођа, а Карађорђе га је толико ценио да је био један од ретких који је у његов чадор смео да уђе ненајављен. По легенди био је мало наглув, али чак и у сну, када би чуо да неко изговара реч Турци, скакао је на ноге, нишанио и био спреман да опали.

Остављајући на страну друге бојеве, у којима је Чарапић стекао славу, застаћемо на најславнијем догађају, на освојењу Београда, чему је Чарапић свесно тежио још од самога почетка устанка.

Напад на Београд је почео у зору 29. новембра, муњевитим упадом Срба унутар зидина. Васа је са 3.000 својих војника напао шанац код Стамбол капије, отприлике код почетка Скадарске улице, међутим, када је трком кренуо ка Стамбол – капији и викнуо „За мном, браћо!“ турски куршум га је погодио у крста.

Пренет је у Карађорђев шатор, где се за живот борио још два сата, а онда је издахнуо. По личној жељи сахрањен је у манастиру Раковица где му је и краљ Петар I Карађорђевић подигао споменик 1910. године.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *