Bugarski zločini u Velikom ratu

U periodu od 1914. do 1918. godine Bugari su činili jezive zločine u Srbiji. Jednu od posledica bugarske okupacije centralne Srbije tokom jeseni 1915. godine vidimo na slici. Ovo su kosti naših mučenika, civila zaklanih od strane bugarskog okupatora u periodu 1915 – 1916, koje su 1924. godine pod nadzorom Dr Arčibalda Rajsa položene u Spomen kosturnicu u Surdulici. Kosturnicu je izgradio kralj Aleksandar Karađorđević u neposrednoj blizini nekadašnjeg bugarskog sabirnog logora za Srbe. 

Od novembra 1915. godine u jugoistočnom delu Srbije bugarski okupator je zaveo bezobzirnu eksploataciju i nepodnošljiv teror. Vršio je najbrutalniju denacionalizaciju srpskog naroda, nametnuvši mu bugarsku nacionalnost, jezik, pismo i bogosluženje u crkvama. U Nišu i Leskovcu su spalili sve srpske knjige, udžbenike i đačke sveske.

Surdulica je za vreme bugarske okupacije u Prvom svetskom ratu bila mesto gde su Bugari dovodili zarobljene Srbe i tu ih ubijali i sahranjivali u masovne grobnice pod izgovorom da ih vode da rade u  rudnicima u Bugarskoj.

Bugarski okupatori su tokom okupacije 1915-1918, Surdulicu i okolinu bukvalno pretvorili u klanicu srpskog naroda. Međunarodna anketna komisija je krajem 1918. godine utvrdila da je u krajevima oko Niša, Surdulice i Zaječara ubijeno bar sto srpskih sveštenika. 

Krajevi u Srbiji koje je okupirala bugarska vojska proglašeni su za ”Moravsku Bugarsku“ ili ”Vardarsku Bugarsku”, a Srbi, stanovnici tih oblasti, za – ”Moravske Bugare“ ili ”Vardarske Bugare”. Prema jednoj naredbi bugarskih okupacionih vlasti, reč ”Srbin” nije smela ni da se izusti i za njeno izgovaranje se dobijala smrt bajonetom…

Za vreme Prvog svetskog rata Bugari su činili jezive zločine u Srbiji. Računa se da je samo tokom Topličkog ustanka, u proleće 1917. godine, pobijeno najmanje oko dvadeset hiljada Srba svih uzrasta i oba pola (ali tačan broj se ne zna, kreće se i do više od 30.000). Najveći deo Srba ubijeni su korišćenjem hladnog oružja.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *