Алберт Андијев

Нико од православних словенских народа није у својој свеукупној историји показао толико међусобне сличности, истоветности, духовне блискости и трајне љубави, као што су то показали руски и српски народ. Алберт Андијев је руски добровољац пореклом из Јужне Осетије који је бранио СР Југославију током НАТО агресије 1999. године на Косову.

У операцији “Стрела’‘ која се одвијала у мају 1999. непријатељски снајпериста погодио га је у десно око. Његово јунаштво огледа се, поред осталог, у томе што је, када га је терористички снајпер погодио, он је само пребацио пушку на друго раме и наставио да дејствује по непријатељу. Пуцао је све док није пао у несвест.

Првобитно је лечен у Клиничком центру у Приштини, где су о њему водиле рачуна и жене из Кола српских сестара. Изашао је без допуста лекара и пошао на положај, али је наишао на саборце из јединице, који су га одвели у Београд на ВМА.

Стање му је било критично, али је успео да се опорави. Врло брзо се вратио у јединицу са повезом на оку, спреман да бије нове битке. Остао је до последњег тренутка и повукао се заједно са српском војском. 

Алберт Андијев са саборцима 1999. године

Данас, јунак наше приче је ратни војни инвалид 100%. Ожењен је Српкињом и живи у Србији. Сину је дао име по светом српском кнезу Лазару.

„Права према вама никада није било! Увек су вас мрзели и има да вас мрзе док год постојите. Не због тога што сте лоши или добри, већ због тога што сте пркосни. Ако једног дана у очима бар једног Србина, од хиљаду вас, ја не видим тај пркос, ја ћу знати да вас више нема: постали сте робови, оно што су желели од вас да направе. Нисам се ја борио за робове, нисам се борио уз робове, и нисте ви овде мали Руси на Балкану, како неки воле да кажу, већ сте велики Срби код себе кући. И то треба да запамтите! Не бих желео да за вас постоје границе, ни моралне, ни физичке, ни границе срца вашега. Свакога треба да волите, сретнете као пријатеља, али бих желео да не патите од синдрома кратког памћења. Никада да вам се не деси да заборавите оно што је учињено према вама. Док то памтите, бранићете оно што је ваше и бићете оно што јесте – Срби!“

Алберт Андијев

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *