Порекло речи Усташа

Да разјаснимо мало хронолошки и историјски назива „Усташ“ или „Усташа“, јер многи данас произвољно користе тај назив.

Најпознатији усташа из Босанско- херцеговачког устанка 1875. године био је прослављени и више пута одликовани француски легионар, касније краљ Петар I Карађорђевић, који је ратовао под псеудонимом Петар Мркоњић.

Занимљиво је да је краљ Петар I Kарађорђевић издао књигу под називом „Дневни записи једног усташа о босанско-херцеговачком устанку 1875-1876. године“, док је велики Валтазар Богишић написао „Нацрт закона за херцеговачке усташе“ којим је покушао да предложи устројство револуционарног антиосманлијског покрета прекодринских Срба.

„Усташ“ или „Усташа“ је српска реч и намењена је српским устаницима, како у Херцеговини током устанка, тако и касније на југу Србије или у Старој и Јужној Србији за комите – четнике. Усташ је претеча (првобитни назив за комите – четнике).

Чак се реч Усташи спомиње и у другом српском устанку за одређене устаничке одреде, углавном за оне који су улазили у непријатељску позадину (нешто налик данашњим диверзантима).

Назив кулминира 1875. године за време устанка у Херцеговини (Невесињска пушка). Тада су храбри српски јунаци који су, пре свега, желели слободу себе називали усташама, јер су дигли устанак против Турака и њиховог тлачења и зулума који је био усмерен на домаћи живаљ.

Ту се прича не завршава. Невесињски устанак изазвао је ратове Србије и Црне Горе са Турском. Током тих ратова, историчар Милош Милојевић оснива доброваљачке јединице које носе чудесне називе.

Наиме, у питању су Моравско-добричко-добровољачки усташки кор, Добровољачко-усташки рашко-ибарски кор и Дежевско-ибарско-усташки кор. Ове паравојне формације ослободиле су чак четири стотине српских села тих година и наводно се никада нису повукли са бојишта.

Последње коришћење тог назива датира за борце четничких и комитиских организација и четничких револуционара у Јужној и Старој Србији.

Усташа као револуционар, устаник код Хрвата под тим називом почиње да се користи тек оснивањем Хрватске револуционарне организације 7. јанара 1929. године у Италији од стране Анте Павелића, чији се покрет касније почиње називати Усташки, а његови припадници Усташе.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *