Никола Тесла је био Србин

СРПСКО ПОРЕКЛО НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ЈЕ ВИШЕ НЕГО ЈАСНО! 

Никола Тесла и његова породица воде порекло од братства Комненовића из племена Бањани у Старој Херцеговини (на данашњој граници територије Црне Горе и Републике Српске) који славе Светог Георгија.

Само презиме Тесла, не потиче од тесарске алатке (и “избачених зуба”), како хрватски публицисти помињу, већ потиче од подручја данашњег града Теслића (тачније Горњег и Густог Теслића који постоје пре оснивања данашњег града Теслића), у који су се Теслини преци Комненовићи доселили након пресељења из Старе Херцеговине и по коме су их аустријски пописивачи забележили кад су прешли у Лику. 

То је закључак најзнаменитијих српских генеалога (попут Божидара Кљајевића) који су провели године у истраживању података о породици Николе Тесле. 

Братство Комненовића, из кога потиче Никола Тесла, је једно од најстаријих братстава у старохерцеговачком племену Бањани. Потичу од Комнена Бајице (од кога потичу и Орловићи из Ибарског Колашина) и по Комнену су понели име Комненовић. То значи да су Тесле у ствари потомци браће Павла Орловића, барјактара кнеза Лазара, који је погинуо на Косову 1389. и који је приказан на чувеној слици Уроша Предића као рањени јунак кога поји Косовка девојка. 

Од Комненовића данас потиче седамнаест породица које су се раселиле од Херцег Новог, Поповог поља, Романије, Лике, па све до Шумадије. 

Према аустријским пописима становништва, Тесле су као Комненовићи крајем 16. века дошли на подручје Теслића. Комненовићи по доласку у Теслић узимају презиме по Теслићу, а затим 1651. године долазе на подручје Лике (села Медак, Оштровица, Радуча и Писача) и прво се помињу Станко, Милашин и Стоилко. Касније их аустријски пописавачи воде под презименом Тесле. 

Тесле славе Светог Георгија као Крсну Славу, што их опет повезује са Комненовићима, с обзиром да је добар део породица које воде порекло од Комненовића узео ову славу.

Да Тесле потичу од Комненовића, писао је и сам велики Теслин пријатељ и један од највећих српских писаца Јован Дучић: “познато је такођер да је велики физичар Никола Тесла по прецима, досељеним у Смиљево (Дучић пише Смиљево а не Смиљан), пореклом од Билеће у Херцеговини; и од породице Комненића (требало би Комненовића) од којих су неки далеки рођаци ишли да га траже по Америци. Њихово село у ваздушној линији је блиско селу Бошка Покрајчића код Требиња на неколико километара у растојању једно од другог”.

И министар Краљевине Црне Горе и научник Др Перо Шоћ који је лично познавао Теслу наводи да братство Тесла у Крајини и Лици потиче од ”зетских Комненовића”, као и етнограф Андрија Лубурић који је радио истраживање старохерцеговачких родова заједно са Јованом Ердељановићем и Јованом Цвијићем.

И сам Никола Тесла је у огласима у највећем листу америчких Срба “Американском Србобрану” у два наврата 1911. и 1934. године тражио да му се јаве његови рођаци Комненовићи. 

Породица Николе Тесле не потиче од Драганића из ”западне Србије”, како је то промовисао први Теслин биограф Џон О’Нил, јер за то не постоји доказ, осим једног писма Теслиног оца Милутина у коме помиње једног “тетка” Драганића. 

Данас смо сведоци да Николу Теслу својатају сви народи око нас, како ови новонастали тако и ови стари. То је вероватно зато што Тесла није попут класичних српских презимена (каквих је 80%) које се завршавају на “ИЋ”. 

Највише напора да докажу да Никола Тесла није био Србин свакако улажу Хрвати, који већ деценијама не бирају средства у присвајању Тесле. Али нису они једини! Тако рецимо румунски аутор Валентин Овидиу Ваздоага изводи закључак да нема никакве сумње да је Теслино порекло румунско. Затим, чујемо да бивши муфтија Муамер Зукорлић тврди да је Тесла Бошњак-Муслиман или модерни Црногорци тврде да је Тесла Монтенегрин, а раније знамо и за нетачне тврдње да је Тесла пореклом Чех, Мађар, па чак и Албанац.

Српско порекло Николе Тесле је више него јасно и зато не смемо да дозволимо да нас злуради околни народи понижавају и краду нам и присвајају све што пожеле из нашег националног наслеђа. Доста је било попуштања и слегања рамена! Рецимо свима јасно и гласно ко је поносни православни Србин Никола Тесла и одакле потиче!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *