Konak knjaza Miloša u Gornjoj Crnući

U Gornjoj Crnući u rudničko-takovskom kraju kod Gornjeg Milanovca nalazio se vladarski dvor i prestonica Srbije čitave dve godine iz koje je knjaz Miloš Obrenović vladao Srbijom u godinama neposredno nakon Drugog srpskog ustanka 1815-1817. Danas je konak Knjaza Miloša u Gornjoj Crnući živi spomenik srpske istorije i nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Nalazi se u neposrednoj blizini manastira Vraćevšnice iz 15. veka.

Ova kuća je značajna ne samo zbog toga što je predstavljala vladaočev dvor iz kog su se vodili državni poslovi, već i zbog toga što je u njoj doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka.

Stalna postavka u kući sadrži kopije dokumenata, reprodukcije fotografija i nekoliko originalnih eksponata vezanih za ustanički period. Milošev konak u Crnući ima očuvan autentični ambijent, ognjište sa delom pokućstva i zidanu kaljevu peć.

Konak knjaza Miloša u Gornjoj Crnući 2000. godine postaje spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju.

Ko prođe kroz rudnički kraj, obavezno neka obiđe i ovo prelepo istorijsko mesto zajedno sa svetinjom manastirom Vraćevšnicom koji je sagrađen 1428. godine. Ktitor je Radič Postupović, srpski vlastelin koji je živeo u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, visoki čelnik i sin gružanskog vojvode Milutina .

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *